Децата в детските градини останаха на закрито днес

Въздухът в Горна Оряховица е най-мръсен в България в последните няколко дни. Децата в детските градини останаха на закрито днес.

СЕЗОНЪТ НА МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Как да се справим?

Показания за фини прахови частици на кубичен метър от последните дни постави Горна Оряховица начело на класацията за градовете с най-мръсен въздух. Само за денонощие са отчетени 227,33 микрограма фини прахови частици на кубичен метър, което е  4-5 пъти над нормата. Една от причините за тези високи стойности е това, че Горна Оряховица се намира в котловина.

В детска градина „Бодра смяна” днес децата остават в стаите си.

„Децата се извеждат със закалителна цел и по-често да престояват на чист въздух, но в ден като днешния вие сами забелязвате, че няма как да бъдат изведени”, заяви Марияна Димитрова – директор на детска градина в Горна Оряховица.

От няколко дни жителите на Горна Оряховица дишат трудно. Около 13:00 часа днес данните на автоматичната измервателна станция сочат изключително високи нива на фини прахови частици.

МРЪСЕН ВЪЗДУХ: Токсичен смог в големите градове (КАРТИ)

От началото на отоплителния сезон от екоинспекцията редовно отчитат превишаване на допустимите норми за  замърсяване.

„Автоматичната измервателна станция е регистрирала 32 превишения на средно денонощната норма фини прахови частици. Като за изминалото денонощие е отчела 227,33 микрограма на метър кубичен, което е 4-5 пъти над праговата стойност за средно денонощна норма”, обясни Десислава Васева, еколог в РИОСВ, Велико Търново.

За кратко в Горна Оряховица бяха поставени филтри на комините на няколко къщи, но експерименталният срок приключи. Заради мръсния въздух сега общината започна проверки за това кой с какво се отоплява.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.