Изборът не е наложен от клиентите

Модната къща "Шанел" забрани употребата на екзотични кожи в колекциите си. Това се случи по време на представянето на новата колекция "Métiers d'art". „Коко без кроко“ беше мотото на вечерта в музея "Метрополитън" в Ню Йорк, където беше представянето. Модният гигант обяви, че прекратява употребата на кожа с косъм и крокодилска кожа в изделията си. От луксозната марка заявиха, че тази тема засяга морални въпроси, които често създават проблеми с природозащитниците. Въпреки това, изборът не е наложен от клиентите.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

"Шанел" рядко използва кожа от крокодили, гущери, змии, както и пухкави кожи, но въпреки това реши да забрани употребата им. Според дизайнерите става все по-трудно да бъдат доставяни кожи, които да отговарят на стандартите за етика и качество на модната къща. Забраната е само за екзотичните кожи, но художественият директор на модната къща Карл Лагерфелд сподели, че кожите с косъм се използват толкова рядко, че той вече не си спомня кога за последно е създавал такъв модел.

"Това решение ни предизвиква да измислим ново поколение суперлуксозни продукти, които разчитат на творчеството, на уменията и майсторството ни, от това, на което е способно ателието ни", заяви говорителят на "Шанел".

Долче и Габана се извиниха на целия китайски народ (ВИДЕО)

Докато в световен мащаб пазарът на кожа с косъм все повече се измества към страните от Азия, у нас все още функционират няколко ферми за северноамерикански норки, регистрирани от Българска агенция по безопасност на храните в нарушение на забраната за отглеждане на животни от този вид за добив на кожи. От "Четири лапи" призовават българските производители да се включат към забраната на кожи и да станат част от голямото семейство на модата с високи етични стандарти. През лятото се събраха над 50 хиляди подписа на хартиен носител с искане за въвеждане на забрана в България за отглеждането на животни за добив на ценни кожи. Предстои Народно събрание да се произнесе по искането в рамките на следващите месеци.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.