Коментира адвокат Антон Станков – бивш министър на правосъдието

Държавата се презастрахова след бягството на семейство Арабаджиев и затова се е стигнало до арест на семейство Баневи още на летището в Ница. Това предположение изказа в „Събуди се” бившият правосъден министър Антон Станков. Той обяви, че докато е бил начело на ведомството между 2001 и 2005 година, Баневи не са били в неговото подозрение и обяви, че ще е интересно, ако семейството проговори.

Николай и Евгения имат 7 повдигнати обвинения, сред които за пране на 1 милиард лева и закана за убийство. Големият въпрос за Станков обаче бил дали властта реално искала да се бори с престъпленията на прехода или въпросът е политически.

„От лятото сме свидетели на арести на бизнесмени и то от прехода. Ако това е целенасочено желание да се променим, то това е хубаво, но ако не са такива, а по-скоро едно участие на държавните органи в конкурентни борби – тогава не е добре”, заяви Станков.

Николай и Евгения Баневи остават за постоянно в ареста (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Прането на пари е сложно за доказване престъпление, защото имаме предикатно престъпление – пари, получени от престъпна дейност, които по някакъв начин са осветлени. Доказателствената дейност ще бъде много тежка”, коментира още Станков.

„Този случай е емблематичен за прехода от 89-та година насам. Говорим за техния фонд „АКБ-ФОРЕС, който беше създаден по време на масовата приватизация. Има да се изяснява дали приватизираните предприятия са 130 или значително по-малко, както твърдят обвинените, какво е станало с тези предприятия. А големият отговор е и защо българската икономика не работеше толкова дълго време”, заяви Антон Станков.

САМО ПО NOVA: Ексклузивни кадри от екстрадицията на Баневи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според него политическият аспект на въпроса е: Защо сега?

„Отговор не мога да дам, но този въпрос стои. Дали преразглеждане на Прехода, дали търсим справедливост”, коментира Станков.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.