Жители на три столични квартали се събраха пред МОСВ

Пореден протест заради мръсния въздух. Жители на три от столичните квартали с най-завишени нива на фини прахови частици се събраха пред Министерството на околната среда и водите. Надсловът на протеста беше "Отоплението с боклуци убива децата ни!”.

Жители на квартал "Красна поляна" правят, както ги наричат "граждански патрули".

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Ще криминализират ли нерегламентираното горене на отпадъци? (ВИДЕО)

„Сега такъв е сезонът, че се сменят гумите, който си е хвърлил гумите, безстопанствено гуми така до кофи или някъде, прибираме гуми, прибираме дограми, прибираме стари дрехи, които преценяваме, че ще са огрев, а не за обличане”, обясни Мартин Марков.

Всеизвестно е, че въздухът се замърсява от горенето на боклуци, но засега общината може да налага само глоби.

„В по-голямата част от случаите се установява, че това са хора, чиито финансови възможности са такива, че трудно можем да съберем от тях наложените глоби и санкции”, заяви Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда към Столична община.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Без училище в дни с мръсен въздух за деца с хронични заболявания

Има идея горенето на боклук да се наказва с полагане на обществено полезен труд, но решението ще зависи от депутатите. Освен това  нарушителите първо трябва да бъдат хванати.

„Примерно, ако има пожар, където се горят гуми, случвало ми се е след два - три часа да идват на място и само констатират, че има палеж. Не са хванати досега хора, които са палили”, добави Мартин Марков.

Друго решение е да се промени начинът на отопление. Според проучване на общината в София над 50 хиляди домакинства трябва да си сменят отоплителните уреди. Изглежда, че и домакинствата го искат.

„Да закупуват в този изостанал квартал на всички роми климатици от 300-400 лева и вече няма да има никакви прахоляци”, предлага Асен Илчев.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Спор за европарите срещу мръсния въздух

Възможно е искането поне частично да стане факт с европейски пари, но и тук има условия:

„Във всички случаи тези хора ще трябва да докажат доходи, ще трябва да докажат брой членове на домакинствата, ще трябва да се изясни, дали това е законно и незаконно обитавано жилище”, обясни  Лорита Радева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.