Балетистът Мартин Чикалов бе пометен със 77 км/ч на зебра

Протест във Варна заради намалена присъда за убийство на пътя. През септември 25-годишният неправоспособен и дрогиран Петър Здравков уби на пешеходна пътека балетиста Мартин Чикалов, а след това избяга. Три месеца по-късно шофьорът ще лежи в затвора вместо девет години - шест.  

Шествието тръгна от Община Варна и стигна до Областната управа. Очаква се те да залепят искане на входа на сградата за промяна в законодателството, така че шофьорите, причинили смърт на пътя, да не могат да се възползват от възможността за съкратеното съдебно следствие. Тази процедура редуцира присъдите с 1/3.

6 години затвор за шофьора, прегазил балетист във Варна

Петър ще лежи по-малко, тъй като призна вината си и се възползва от процедурата. Така, въпреки многото отегчаващи вината обстоятелства, присъдата на Здравков е под средния размер, предвиден от закона. Този „бонус“ разгневи варненци. От държавното обвинение подкрепят исканията за промяна, така че институтът на съкратеното съдебно следствие да не се прилага в случаите, в които е причинена смърт.

Фаталният инцидент стана на 10 септември край пешеходна пътека на бул. „Приморски“ във Варна. 38-годишният мъж бе пометен със скорост 77 км/ч. Шофьорът избяга от местопроизшествието и се предаде в полицията на следващия ден, след като бе обявен за общодържавно издирване. Преди това два пъти е бил глобяван за шофиране без шофьорска книжка.

Репортер: Георги Александров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.