Тържествена литургия беше отслужена и в родното място на Иисус Христос - Витлеем

В своята тържествена служба за Бъдни вечер главата на римокатолическата църква папа Франциск призова хората да си спомнят, че посланието на Рождество Христово е любов, състрадание и споделяне. Тържествена литургия беше отслужена и в родното място на Иисус Христос - Витлеем.

В шестата си служба в навечерието на Рождество Христово папа Франциск призова хората да живеят по-скромен живот, без да робуват на материалните неща.

В базиликата „Свети Петър” във Ватикана той осъди и растящото разделение между богати и бедни, като припомни, че раждането на Иисус Христос в обор трябва да накара всеки да се замисли за смисъла на живота.

Папа Франциск използва своето коледно послание, за да призове за мир в конфликтни зони като Сирия и Йемен, чието население е изправено пред едни от най-тежките хуманитарни кризи в света, предава AFP.

"Желанието ми за щастлива Коледа е желание за братство. Братство между от всяка нация и култура. Братство между хората с различни идеи ... Братство между хора от различни религии", каза той в традиционното си послание "Урби ет Орби". Папата каза, че се надява, че примирието в опустошения от конфликта Йемен ще сложи край на разрушителната война, която е отнела живота на около 10 000 души от 2015 г. и е тласнала 14 милиона йеменци до ръба на оцеляването.

"Моите мисли са насочени към Йемен, с надеждата, че примирието, постигнато от международната общност, може най-накрая да донесе облекчение на всички онези деца и хора, изтощени от войни и глад", каза той. Папата също така говори за войната в Сирия, откъдето американският президент Доналд Тръмп е решил да изтегли около 2000 войници.

"Нека международната общност работи решително за политическо решение ... така че сирийският народ, особено всички, които са били принудени да напуснат собствените си земи и да потърсят убежище другаде, да се завърнат, за да живеят в мир в собствената си страна", каза Светият отец. Папа Франциск изрази надежда, че мирните преговори между израелците и палестинците ще бъдат подновени. 

В коледната си литургия по повод Рождество Христово най-високопоставеният представител на Римокатолическата църква в Светите земи - архиепископ Пиербатиста Пицабала, призова християните да не изоставят градовете, в които Христос се е родил, живял и е умрял.

На службата присъстваха палестинският президент и премиер, както и много богомолци. Заради относителното спокойствие през последните 2-3 години Витлеем се радва на рекордни посещения за Рождество Христово. Още от началото на декември хотелите бяха изцяло запълнени от богомолци и туристи от цял свят.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.