От БСП искат министерски оставки

Уволнения в Агенция „Пътна нфраструктура” заради скандала с електронните винетки. С постовете си се разделят Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси, Антон Антонов, директор на Националното тол управление и Радослав Николов, съветник на министъра на регионалното развитие.

Уволнения в АПИ заради скандала с електронните винетки

Оставките са поискани по разпореждане на премиера.

Регионалният министър обобщи – системата има проблеми, но нещата ще се оправят. Очаква се следващата седмица да стане ясно колко голяма неустойка ще трябва да плати консорциума „Капш трафик солюшънс“  – фирмата, която подсигурява системата, тъй като не е доставила апаратите за купуване на винетки навреме.  

Шефът на АПИ: Не е изключено още хора да понесат отговорност за винетките

Засега оставките в пътната агенция остават три – тези поискани от премиера.

„Не ми е искана оставката до този момент. А трябваше ли да подадете оставка? Дейността на службата АПИ не се изчерпва само до продажба на винетки, в случая човека който е обявен, че ще бъде уволнен е човека, който отговаря за винетките”, каза председателят на УС на АПИ Светослав Глосов.

Часове по-късно, регионалният министър, която от днес е без един от съветниците си, обобщи: един от основните проблеми на това да пътуваме по правилата от новата година се оказа, че шофьорите няма откъде да си купят винетка.

Министър Аврамова: Фирмата изпълнител на тол системата ще бъде санкционирана

Консорциумът „Капш трафик солюшънс“ се забавили с доставката и монтажа.

 „Съгласно графика тези апарати трябваше да се монтират до 31 декември. Следващата седмица ще направим анализ и ще видим какви санкции ще понесе КАПШ”, обясни регионалният министър Петя Аврамова.

Засега КАПШ не коментират казуса, нито възможността да понесат солена глоба. От АПИ установили още неуспешни хакерски атаки и случаи, в които клиенти са таксувани 4 пъти за една винетка. Парите щели да бъдат върнати

„Да пуснат заявление в свободен текст и да представят бележка, че са платили, която да послужи за доказателство”, каза още Петя Аврамова.

Предстои Анализ да покаже ще има ли още наказани за неуредиците.

„Дали ще бъдат само тези хора, които ще поемат отговорност това ще преценим при анализа на проблемите, които се създадоха. През следващата седмица това ще се знае”, допълни още регионалният министър.

От опозицията не закъсняха с коментар по темата. Според лидера на партията Корнелия Нинова, отговорността за хаоса с електронните винетки е политическа. Затова от партията настояват за оставки на министри. 

„Подиграват се с народа, защото изказването, че когато се преминава от хартиен към електронен носител винаги има сътресения, е абсурдно”, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

„За такъв скандал във всяка една нормална европейска държава би трябвало да си отиде правителството”, каза Георги Свиленски от БСП.

 „Атаките, освен хакерски, се оказаха и политически, но в крайна сметка системата ще заработи перфектно”, отговори Петя Аврамова.

До края на януари в страната трябва да има 4500 точки, откъдето могат да се купят винетки. И още 2000 банкомата също ще бъдат включени в системата за улеснение на шофьорите.

Въпреки проблемите статистиката на АПИ показва, че държавата не е на загуба. До днес са продадени 73 хиляди винетки за над 5 млн. лв. Почти същия брой винетки са продадени и миналата година по това време.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.