9 от либийските мъчители на медицинските сестри са осъдени от българския съд

„За първи път в България официална институция признава, че българските сестри са били изтезавани. Защото българската държава избягваше да говори по тази тема и дълго време държавата и службите правеха всичко възможно българските медици да изглеждат зле в очите на българското общество. Много се направи да не им се съчувства и много се направи да не се работи по темата за насилието срещу тях, защото всъщност държавата трябваше да признае, че го е проспала. Така че, от тази гледна точка, за пръв път имаме развръзка в българска институция”. Това коментира в студиото на „Събуди се” журналистът Миролюба Бенатова по повод решението на Софийски градски съд в полза на една от медицинските сестри, осъдени в Либия по така наречения „СПИН процес”. 12 години след завръщането си от Либия Нася Ненова осъди на първа инстанция своите мъчители. От Джамахирията трябва да й изплатят над 500 хил. лева обезщетение за 8-те години, прекарани в затвора там.

Медицинската сестра Нася Ненова осъди в България 9 либийски мъчители

Бенатова припомни още, че заведеното през 2007 година наказателно дело срещу мъчителите на българските медицински сестри в Либия е спряно в начален стадий на разследване, защото се установи, че те не могат да бъдат редовно призовани за разпит.

„През 2001 година още ние се сдобихме с един вътрешен доклад на либийските специални служби, който те бяха направили срещу групата с мъчителите след намесата на Фондация „Кадафи”. Разполагаме с признанията на майор Салим Джума. Всички тези данни, които бяха събрани, бяха изпратени до всички европейски посланици в Триполи и стана основа на това, което ние по-късно много лесно наричахме европейска солидарност”, обясни  журналистът Георги Милков.

„Справедливостта никога не е късно да възтържествува, макар и след 6 години от началото на делото на Нася, най-накрая имаме решение на Софийски градски съд и мъчителите са осъдени да изплатят обезщетение. Справедливостта беше водеща за нас - целият екип, който работи по това дело”, заяви адвокатът на Нася Ненова Яна Даскалова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.