Има сигнал, че в защитените местности се извършват нерегламентирани дейности

Нов случай на унищожаване на дюни по Черноморието. Багери са изравнили защитените пясъчни образувания до къмпингите „Смокиня” и „Каваци”. Екоинспекцията и Министерството на туризма започват спешни проверки.

Според зрителите на NOVA, изпратили сигнала, тежките машини са заравнявали дюните в петък и събота. На място ясно се виждат дълбоките следи от верижната техника.

Изнесоха чували с пясък от плажните дюни в Поморие (ВИДЕО)

След подадения от екипа ни сигнал до Регионалната екоинспекция в Бургас на място пристигат експерти.

„Това, което установихме и видяхме в момента със експерта от биологичното разнообразие, наистина е потресаващо. Това е нещо, което не знам как бих се изразила, но ние се намираме наистина в защитена местност Каваци за местообитание на дюни. Виждаме, че техниката е увредила част от дюните”, заяви директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова.

В телефонен разговор стопаните на къмпинг „Смокиня” отрекоха теренът да е тяхна собственост. В първия работен ден служителите от екоинспекцията ще направят справка за това кой притежава мястото. Ако то се окаже частна собственост, притежателят му ще бъде подведен под административна отговорност.

В понеделник ще бъде подаден сигнал до прокуратурата за унищожените дюни в защитената местност. Министерството на туризма също ще направи проверка.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.