Гратисният период изтече

От днес властите глобяват, ако нямаме винетка. На 15 януари изтича гратисният период и ако карате по републиканските пътища без платена такса, глобата е от 300 до 3000 лева. Електронното купуване на винетки започна с фалстарт в началото на годината и затова беше даден гратисен период. Заради гафа оставка подаде председателят на АПИ Светослав Глосов. В същото време проблемите, които имат шофьорите с тол системата остават. 

Как ще се връщат надвзетите суми за електронни винетки?

 От повечето бензиностанции се оплакват, че поне от седмица няма хартия в устройствата, въпреки че са уведомили съответните институции.

„Има около 6 хиляди пункта, от които могат да бъдат закупени електронни винетки, така че няма причина някой да се движи по републиканската пътна мрежа без платена пътна такса”, заяви министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

Заради проблеми с тол система, в първите дни на годината, редица водачи платиха два пъти за една винетка. Част от тях вече са получили парите си обратно.

Общо 100 автомобила за тол контрол ще следят дали имаме винетка. Те ще сканират регистрационните номера на колите и ако системата не потвърди, че имат винетка, автомобилите ще бъдат спирани.

Водачите без винетка ще имат право да избират дали да платят компенсаторна такса, която за лек автомобил е 70 лева и е със статут на винетка до края на деня, или да се сдобият с акт в размер на 300 лева. Към днешна дата са продадени 221 000 електронни винетки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.