Министерството на туризма направи проверка на морски плаж “Шкорпиловци-юг”

Пореден сигнал за строителство на плаж със защитени дюни - този път в Шкорпиловци край Варна. Става въпрос за изграждането на преместваем обект. Именно на същия плаж миналата година бяха установени няколко незаконни постройки. И въпреки уверенията на властите, че ще бъдат премахнати, те все още са върху пясъка.

Новото съоръжение на плажа в Шкорпиловци е на метри от вълните.  Обектът вече е проверен от експерти на екоинспекцията. Становището - няма посегателство на дюните. Оглед направили и общинарите.

„Доколкото знам са взети размери на преместваемия обект, за да се установи дали съгласно одобрената схема, местополжението и квадратурата на съществуващия на място преместваем обект отговарят и ще бъдат предприети необходимите действия”, каза  арх.Иван Йоргакиев, Община Долни Чифлик .

Докато проверяват законността на новия бар, ние поверяваме съдбата на доказано незаконните обекти, чието събаряне миналото лято разпореди министърът на туризма.

Министерството на туризма направи документална проверка по сигнал, че на морски плаж “Шкорпиловци-юг” се изгражда заведение в близост до брега. Констатирано бе, че обектът е преместваем и отговаря на одобрената от ведомството схема за стопанисване на ивицата.

„Незабавно ще сезираме кмета на Община Долни Чифлик, за да може да се стартира процедура по премахване”, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Повечето от констатираните през юни 2018-та незаконни заведения си стоят на плажа и до днес - като това, което местните свързват с общински съветник и имало заповед за събаряне още от 14 октомври.

Потърсихме за коментар въпросният общински съветник, но засега той отказва коментар. От общината  уверяват, че заведението ще бъде махнато до края на февруари. Забавянето било заради бавните процедури по премахване на обектите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.