Първата българска световна рекордьорка в леката атлетика и олимпийска вицешампионка на висок скок представи биографичната си книга

Йорданка Благоева, първата българска световна рекордьорка в леката атлетика и олимпийска вицешампионка в скока на височина от Мюнхен 1972 г., представи биографичната си книга „Босоногата кралица“.

Тържествената церемония събра в Музея на спортната слава легендарни български спортисти, треньори, деятели, хора на изкуството и бизнеса, журналисти и почитатели на изтъкнатата атлетка.

На снимката: Йорданка Благоева със съавторката на книгата Юлия Пискулийска - виден журналист, поет, писател и общественик

В емоционално слово Благоева благодари на хората, спомогнали за издаването на книгата и си припомни паметни мигове от своята богата кариера. „Това е послание към младите хора и разказ за годините на постоянство, труд и изпитания, през които се преминава до часа на успеха,“ каза Благоева, която е вицепрезидент на БОК. В края на своето изказване тя сподели мечтата си да види състезание по скок на височина в центъра на София, което да събере световния елит в чест на най-великата школа – българската.

СНИМКИ ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА КНИГАТА ВИЖТЕ ТУК

„Йорданка Благоева бе първата, която извиси българския скок на височина на световния връх, беше иноватор в стила и постави основата на великата родна школа в сектора. Сърдечно й благодаря, че символично ме посочи за свой наследник, беше огромен стимул и отговорност за мен. Освен велик български спортист, тя е жена с неизчерпаема енергия, огромен житейски опит и с много силна гражданска позиция, уникално позитивен човек, далеч от светската суета и суматоха. Благодаря й и за това, което прави в БОК, изцяло отдадена и ангажирана с развитието на олимпизма в България. Данчето Благоева е една галактика от настроение, чувства, енергия и доброта,“ заяви в краткото си приветствие председателят на БОК Стефка Костадинова, преди да пожелае успех на изданието. Сред официалните гости бяха още Петър Стоянов – президент на България (1997-2002), Георги Първанов – президент на България 2002 – 2012), Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, Красен Кралев – министър на младежта и спорта, проф. Пенчо Гешев – ректор на НСА и вицепрезидент на БОК, Дамян Дамянов – изпълнителен директор на БСТ и др.

„Йорданка Благоева е истински пример за младите, за следващите поколения. От все сърце й благодарим, за огромната подкрепа, която оказа на София като европейска столица на спорта. Тя бе с нас още при кандидатстването и след това през цялото време на инициативата, която се оказа изключително успешна и достави на града постоянната титла

„европейска столица на спорта,“ каза в краткото си изказване Йорданка Фандъкова. След това кметът на София и организационният секретар на Фондация София – евростолица на спорта Анатоли Илиев връчиха в знак на благодарност на Йорданка Благоева рядко красива позлатена ваза от чешки кристал. Луксозното издание от 250 страници „Босоногата кралица“ е събрало историята на първата българска световна рекордьорка по лека атлетика Йорданка Благоева. Пълното заглавие на книгата е „Босоногата кралица –Йорданка Благоева и седемте крачки към върха”, със съавтор Юлия Пискулийска, а издател на биографичния сборник с текстове и снимки е общобългарска фондация ТАНГРА ТанНакРа.

Многократната балканска и републиканска шампионка от 1963 до 1980 година регистрира първия български рекорд в скок височина през 1972 година в Загреб, когато преодолява летвата на 194 см с коремно - претъркалящ стил. Няколко месеца по-рано Благоева печели сребро от Олимпиадата в Мюнхен. През 1973 година в Ротердам (Хол) подобрява и световния рекорд в зала с 192 см и е обявена за най-добра атлетка на Европа.

„Босоногата кралица“ едно издание, което прелива от спомени, размишления, житейски истини и множество послания, допълнени с изключително богат снимков материал.

В края на церемонията по представянето Йорданка Благоева раздаде стотици копия от книгата с автограф, мнозина бяха желаещите да се снимат с великата българка.