Проверката трябва да приключи в 30-дневен срок

Пловдивската прокуратура започва проверка на разходите за церемонията по откриването на Европейската столица на културата - Пловдив 2019. Окръжните прокурори са се самосезирали след множество публикации и коментари в медиите и социалните мрежи за какво са похарчени близо 2 милиона лева. 

Проверката ще се извършва от Икономическа полиция в Пловдив, като експертите имат едномесечен срок за приключването й. От Фондация Пловдив 2019 заявиха за NOVA, че оказват пълно съдействие на разследващите. 

ОЩЕ СНИМКИ ОТ УНИКАЛНОТО ШОУ ВИЖТЕ ТУК

С какво ще запомним откриването на Европейската столица на културата в Пловдив?

2 210 429 лева с ДДС е струвала церемонията на 30-метровата кула миналата събота. В социалните мрежи веднага се появиха критики, че сумата е значително завишена. От общинската фондация „Пловдив 2019” отговориха, че сцената е изградена от швейцарска компания, а артистична концепция за събитието е подготвена от германска компания, спечелила публичен конкурс. За продуциране на събитието са платени малко над 880 хиляди лева без ДДС.

„Ако говорим за сцена и ако говорим за съоръжение, това е около 200 хиляди лева, малко над 200 хиляди лева. Всичко друго, което е свързано с техническо обезпечаване сумата е 800 хиляди лева”, каза изпълнителният директор на ОФ "Пловдив 2019" Кирил Вълчев.

От разбивката на разходите става ясно още, че асистент при управлението на проекта е взел хонорар от 21 000 лева, а асистентът на място получил 8800 лева.

Прокурорите ще проверяват правилно ли са изхарчени тези пари. Самосезирали се след поредицата медийни публикации.

„Пловдив се самосезира с оглед за евентуално извършване на длъжностно престъпление, свързано със сключване на неизгодна сделка. Проверката е възложена на сектор „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив”, съобщи Галина Андреева, заместник-окръжен прокурор на Пловдив.

Проверката на прокуратурата трябва да приключи до 30 дни.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.