Спортният министър Красен Кралев се срещна с посланика на тенис турнира от сериите АТР 250 Sofia Open Тони Надал

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с посланика на тенис турнира от сериите АТР 250 Sofia Open, чичо и първи треньор на Рафаел Надал – Тони Надал. Един от най-успешните треньори в историята Тони Надал изнесе открит тенис урок на младите български тенисисти в столичната зала „София" в "Борисовата градина". Испанецът, който е чичо и доскорошен треньор на 17-кратния носител на титли от Шлема Рафаел Надал е по покана в България на Българската федерация по тенис и ще бъде посланик на Sofia Open 2019.

СНИМКИ ОТ ТРЕНИРОВКАТА ВИЖТЕ ТУК

„Благодаря Ви, че подкрепяте българския тенис. Вашето присъствие в София е изключително важно, защото ще ни помогне в нашата мисия да запалим колкото се може повече деца по този прекрасен спорт. Работим отлично с Българската федерация по тенис и сме горди, че организираме турнира Sofia Open за четвърта поредна година. Това издание ще бъде най-силното до сега и аз съм убеден, че всички топ играчи, както и феновете, ще останат много доволни от предложените им условия“, заяви министър Кралев.

Спортният министър запозна госта си със съвместните програми за хора с увреждания и деца, които ММС реализира с БФТ. Двамата се обединиха около мнението, че спортът е изключително важен за възпитанието на децата, независимо дали те ще продължат да се занимават професионално с него и в бъдеще.

„В момента в България има много силно поколение от млади тенисисти и наш основен приоритет е да ги запазим за спорта и да ги развием, защото знаем колко е труден преходът от детско-юношеския към професионалния спорт“, каза Кралев.

Тони Надал също изказа мнение, че една от основните задачи на треньорите е именно да направят така, че състезателите да разкрият пълния си потенциал и да го реализират при мъжете и жените. Той разказа и за работата със племеника му Рафаел Надал.

„Винаги съм го учил на три прости правила. Удряй топката възможно най-силно. Опитвай да я пратиш там, където не се намира противникът ти. И, ако е възможно, гледай да е в рамките на корта“, каза с чувство за хумор Надал.

По време на срещата, на която присъства и президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков, беше обсъдена и възможността за създаването на филиал в България на тенис-академията на Надал.

Братя на Тони Надал са легендата на футболния „Барселона“ Мигел Анхел Надал, който игра заедно с Христо Стоичков и бащата на Рафа -Себастиан. Тони Надал обяви, че е добър приятел със Стоичков и често играят голф заедно, а министър Кралев му подари биографичния фотоалбум на Камата „Стоичков: Това съм аз“.

Тони Надал е определян като най-успешния тенис треньор в историята заради спечелените 16 титли от „Големия шлем“ с Рафаел Надал. Испанският специалист е наставник на Рафа Надал от 1990 до 2017 г. Като треньор участва в извоюването на общо 75 титли на сингъл и още 11 титли на двойки. Именно Тони Надал извежда Рафа до „Кариерен Златен Шлем“. Заедно двамата имат титли на Откритото първенство на Австралия (2009), „Ролан Гарос“ (2005 – 2008, 2010 – 2014, 2017 – 2018), „Уимбълдън“ (2008, 2010) и Откритото първенство на САЩ (2010, 2013, 2017). През 2008 г. Тони Надал извежда племенника си и до златен олимпийски медал на игрите в Пекин на сингъл, а през 2016 г. в Рио до Жанейро и до такъв на двойки. Заедно двамата са достигнали до 30 титли от турнири от сериите „Мастърс 1000“. Любопитно е, че той учи Рафа да играе с лява ръка, въпреки че не е левичар.

Турнирът от сериите АТР 250 Sofia Open ще се проведе от 3 до 10 февруари в „Арена Армеец“. В него ще участват носителят на три титли от Големия шлем Стан Вавринка, устремилият се към топ 10 в света Карен Хачанов (Рус), шампионът в мастърса на новото поколение и №15 в ранглистата Стефанос Циципас (Гър), друга от звездите на бъдещето - №19 Данийл Медведев (Рус), световният №20 Николоз Басилашвили (Груз), първият шампион в София №24 Роберто Баутиста Агут (Исп), №28 Фернандо Вердаско (Исп) и един от най-атрактивните тенисисти в света №33 Гаел Монфис (Фр).

За силата на състезанието говори и фактът, че от квалификациите ще се включат трима шампиони в турнири от календара на АТП - Виктор Троицки, Гийермо Гарсия-Лопес и Серхий Стаховски.

Тони Надал е в България по покана на президента на Българската федерация по тенис Стефан Цветков. В интервю за NOVA той каза: "Хората като Тони Надал са мисионери и помагат. Идват, за да се развива спорта. Благодарен съм му за подкрепата", каза той.  

А интервю със самия Тони Надал гледайте в "Събуди се". 

ОЧАКВАЙТЕ В СЪБОТА ТОНИ НАДАЛ ЕКСКЛУЗИВНО В „СЪБУДИ СЕ“!

В ексклузивен разговор за „Събуди се“ говори най-близкият човек на Рафаел Надал. За живота, изпитанията и емоциите на корта споделя Тони Надал в откровен разговор с Ива Софиянска-Божкова. Чичото на тенис звездата е в България като посланик на тенис турнира в Sofia Open, който зрителите ще могат да гледат по каналите от пакетa DIEMA XTRA през февруари.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.