Раздавайки „безплатни прегръдки”, учениците успяват да прегърнат над 100 човека в днешния ден

Днес е Световният ден на прегръдката. Ученици от столична гимназия отбелязват празника, раздавайки безплатни прегръдки. Празникът датира от 1986 г., а произходът му е от Америка. Отбелязва се в десетки държави – Германия, Великобритания, Китай и др.

Ученици от Професионална гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация „А. С. Попов” отбелязват празника днес с мотива, че искат да го разпространят у нас.

Раздавайки „безплатни прегръдки”, учениците успяват да прегърнат над 100 човека в днешния ден. "Повечето хора реагират добре, усмихват се, но винаги има хора, които реагират отрицателно, защото не са свикнали на това нещо. Все пак е нещо ново в България", разказва един от учениците.

"Прегръдката е едно много топло нещо стопля сърцето, душата и те кара да си много щастлив", казват още децата. И споделят, че най-много на каузата им се радват чужденците.

Отбелязваме Международния ден на прегръдката

Оказва се, че освен топлота, прегръдките мога носят и здраве за нас самите. Всъщност зад тях има цяла наука. Те ни правят по-щастливи. Научните изследвания показват, че те имат положително влияние върху човешкото здраве.

Специалистите твърдят, че двойките, които се прегръщат дори само за двадесет секунди имат по-високи нива на хормона окситоцин. Той е известен още като „любовното лекарство” – успокоява нервната система и увеличава положителните емоции, понижава кръвното налягане. Особено полезно е и ако се чувствате тревожни.

Именно заради всичко това прегръдката си има и свой специален ден. Преди 33 г. пасторът от Америка Кевин Заборни създава Денят на прегръдката. Избрал днешната дата защото е точно по средата между Нова година и Свети Валентин – период, в който според него хората се чувстват нещастни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.