Оказва се, че там се строи нов ресторант и паркинг

Отново бетон върху пясъка по Черноморието. Багери се появиха на територията на къмпинг „Градина”, край Созопол. Оказа се, че там се строи нов ресторант и паркинг. Според собствениците строежът е напълно законен. Но според природозащитници това са  дюни, при това в защитена територия.

Жители на Созопол направили първите клипове на започващ строеж още в началото на януари. Природозащитници отишли на място и видели, че върху терен на бивши пионерски лагери започва ново строителство.

Министерството на туризма проверява строеж при къмпинг „Градина“

„Видяхме строителство,всъщност подготвителни работи. Правят се изкопи, отводнява се теренът", заяви Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие".

На място проверка прави и РИОСВ. Установили, че се строи ресторант, магазин и паркинг на терен от 5 декара и половина.Теренът е в защитена зона за опазване на дивите птици „Бакарлъка”.

„Това ще бъде заведение за лятото. Има разрешение за строеж, има одобрени проекти. Разрешението идва от община Созопол”, каза още техническият работодател на обекта Стефан Колев.

„В регионалната инспекция сме подложили строежа на най-дългата процедура, изискваща се по Закона за биологичното разнообразие - оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на защитени зони”, допълни експертът от РИОСВ-Бургас Детелина Иванова.

СЛЕД ПРОВЕРКА: Няма замърсяване на къмпинг "Градина"

Природозащитници обаче са убедени, че в района на строежа има дюни. Експертът от РИОСВ-Бургас Детелина Иванова твърди, че в имота няма картирани пясъчни дюни.

„Тази зона е в общия устройствен план. Тя е отредена за Зона А, за ЗУЧК за застрояване, има параметри на застрояване. 20 % е застрояването, 80% е свободната територия”, каза още директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова.

Въпреки това заради липсата на ограждения и информационни табели РИОСВ ще сезира община Созопол, която трябва да контролира строежа. Оградите бяха докарани днес. А  строежът трябва да спре в периода от 1 март до 1 август, когато започва размножаването на птиците.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.