5-годишно дете почина в Благоевград след усложнения и тежка бронхопневмония

Първи жертви на грипната епидемия. 5-годишно дете почина в Благоевград след усложнения и тежка бронхопневмония.  Два смъртни случая и в Пазарджик. Мъже на 42 и 60 години починаха заради усложнения след грип. Болницата в града, както и болницата в Пловдив се препълниха с пациенти. Наложи се да се търсят допълнителни легла и за детските отделения. Лекарите предупреждават, че грипът вече навлиза в своя пик. От днес повече от 1000 училища и детски градини в страната са затворени. Това предстои да се случи и в София.

Наплив от пациенти с усложнения от вирус в болницата в Пловдив

Грипът, който покоси 5-годишното дете в Благоевград не е нов тип или мутирал щам, а всъщност е масовият грип. Особеното в случая е обаче, че грипът се е развил мълниеносно и е преминал в пневмония, която също е напреднала бързо. Подобно бързо развитие на грипа се наблюдава при 5% от заболелите, казват лекарите.

5-годишно дете почина в болницата в Благоевград

Детето постъпва в болницата в неделя - с диагноза пневмония. Прието е първо в детско отделение, където веднага започва антибиотично лечение. Състоянието на момчето обаче рязко се влошава и лекарите веднага го местят в реанимация. Въпреки усилията, детето издъхва.

Главният държавен инспектор призова хората да не подценяват грипа и да взимат сериозни мерки веднага след появата на първите симптоми.

„Когато температурата се задържа над 3-4 дни въпреки лечението, когато общото състояние вие сами чувствате, че почти не можете да станете от легло, липса на всякакъв апетит, главоболие, болки по мускулите, когато това продължи повече от 3-4 дни трябва да се замислим, че става въпрос за развитие на усложнение”, каза д-р Ангел Кунчев.

Наблюденията на здравните експерти до момента  показват, че грипът протича с повече усложнения, отколкото в предишните години. Възможно е в следващите дни да бъде обявена грипна епидемия и в Благоевград.

Двама мъже са починали в болницата в Пазарджик

Вътрешното отделение на пазарджишката болница е препълнено с пациенти след усложнения от грипа. Няма свободни легла.  

Двамата мъже, които са починали в болницата в Пазарджик, са постъпили тук в тежко състояние. Единият, на 42-години, е бил  с дихателна недостатъчност, а по-възрастния мъж е дошъл с белодробни усложнения.

В същото време четирима пациенти са реанимация, заради тежки усложнения от грип.  И двете детски отделения на болницата в Пазарджик са препълнени. В някои от стаите има по 4-5 деца. След седмица на неуспешно домашно лечение, осеммесечният Иван се оказва в болница с тежка пневмония.

„Толкова тежък грип не сме виждали досега, което протича с много високи температури, честа мъчителна кашлица, довеждаща до пневмонии”, каза д-р Елена Василева- лекар в Детско отделение МБАЛ- Пазарджик.

Именно пневмониите се оказват най-опасни за възрастните хора. Три са вече жертвите в Пловдив, заради усложненията след вирусни инфекции.

Смъртни случаи заради усложнения: Грипът ли е причината?

При нито един от тези случаи болницата не е изпращала проби за изследвания, за да се докаже дали грипът е причината за смъртта, тъй като тези проби стрували скъпо, а във финансова стегнация това натоварвало допълнително здравното заведение.

В София броят на болните расте стремително. Грипна епидемия и ваканция се очаква да бъде обявена в следващите дни. Проверка на NOVA показа, че градините са празни, в опит на родителите да опазят децата си здрави. а училищата са пълни с болни, заради приключването на срока.

В грипна епидемия вече е Хасково, а от утре и Сливен.

Репортери: Антон Чавдаров, Благой Бекриев, Ивомира Пехливанова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.