На места ще духа и силен южен вятър

Предстои период със значителни, дори екстремни валежи в южната половина на страната. Те ще започнат днес вечерта и ще продължат с прекъсвания до края на седмицата. В следващите 24 часа се очакват количества до 35 литра на квадратен метър в областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. В последните две ще духа и силен южен вятър със скорости до 40-50 километра в час. За тези области днес е в сила жълт код за опасно време.

Температурите през деня ще са в интервала между 6 и 11 градуса. Най-топло ще е по Черноморието и в Югоизточна България. А сравнително по-хладно през целия ден ще остане времето в Северозападна България и района на областите София, Перник и Кюстендил.

В планините ще вали обилен снеговалеж в масивите на Южна България – Рила, Пирин и Западните Родопи. Под 1200 метра ще вали дъжд, примесен със сняг. Вятърът ще е силен със скорости до 40-50 километра в час, който вечерта и утре ще се усилва до ураганен. Снежната покривка в планинските курорти на Южна България ще се увеличи значително. По високите части ще се добавят още 50 сантиметра.

Причината за екстремното време са поредица циклони, центърът на които минава над страната ни. В четвъртък и петък ще са по-осезаемите снеговалежи в равнинната част на страната. Сняг ще вали обаче само в Западна България, тъй като на изток температурите остават високи за сезона. Снежната покривка ще се колебае от 5 до 15 сантиметра. За четвъртък НИМХ обяви оранжев код за валежи от дъжд за цяла Югозападна и Централна Южна България. Времето ще се успокои чак в неделя срещу понеделник. Дневните температурите запазват високи стойности. Особено в Източна България и около Черноморието те ще достигнат 12-13 градуса. Осезаемо по-хладно ще остане времето на запад.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.