Имотът, който е на първа линия до морето, не попада в горска територия

Пореден сигнал за изливане на бетон - този път в района на къмпинг „Арапя” в Царево. На скалите срещу плажа в местността „Дядо-Ильова бахча” се изгражда вилно селище. Изсечени са десетки борови дървета.

Проверка на място установи, че тежка строителна техника дълбае основи за комуникационна техника, а на мястото на изсечените дървета са поставени основите на масивни постройки.

Възложител на строежа е бургаска фирма, а разрешението, издадено от Община Царево, е от 15 август 2018 г. От там обясняват, че първото разрешение за строеж върху частен терен е още от 2007 г.

От регионалната еко-испекция в Бургас съобщиха за NOVA,че обектът има всички разрешителни, включително и становище от Агенцията по горите, че теренът не е гора, а е урбанизирана територия от 2007 г.

„Всички документи, които са представени в общината, са коректни и този строеж всъщност отговаря на всички законови изисквания. Как този терен е станал частен, кога се е случило това нещо, трябва да питате друг човек”, заяви пред NOVA кметът на Царево Георги Лапчев.

Сигнали за мащабно строителство на ваканционни селища и унищожаване на дюни по Южното Черноморие заливат социалните мрежи. Тези дни стана ясно, че бетон се лее в края на Шофьорския плаж край Созопол. В четвъртък инвеститорите обясниха, че строежът бил за укрепване на свлачище, а вторият етап ще е строителството на ваканционно селище.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Иван Несторов ще направи спешна проверка по Южното Черноморие в петък.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.