Остава бедственото положение в област Смолян

Утежнена обстановка на много места в страната. Бедственото положение в Смолянско остава. Проходът "Пампорово" е отворен за движение от снощи, но "Превала" продължава да е блокиран. В района все още има населени места без ток. Аварийни екипи продължават да отстраняват щетите от тежкия сняг, който на места достигна 160 сантиметра нова покривка. В ниските части на Родопите се активизират свлачища.

От МВР уточниха, че са готови с план за действие, ако ситуацията се усложни още.

СУРОВА ЗИМА: Бедствено положение в Смолян, блокирани пътища и места без ток (ВИДЕО)

В цялата страна паднаха значителни количества дъжд, в Северна България - сняг, поледици – на Североизток. Заради валежите нивата на реките и язовирите се покачиха.

В Община Баните се образуваха свлачища. В село Малка Арда свлачище е затрупало автомобили, паркирани близо до къщите в селото, увредена е и селскостопанска постройка. 

В село Давидково в община Баните са евакуирани две жени. 

Свлачищата са десетки в община Баните. 

Снимка: "Моята новина"

След тридневния снеговалеж в село Малка Арда се е сринал скон, който също заплашва да погълне къщите под него.

Пътят през прохода "Предела" вече е почистен. Продължава да има опасност обаче от падащи дървета. Кабинковият лифт над Банско ще работи в неделя. Лавинната опасност остава висока. 

Екипи на пожарна безопасност и защита на населението следят критичните участъци денонощно. От Агенция „Пътна Инфраструктура” призовават шофьорите да се движат с повишено внимание в тунел „Траянови врата“ на АМ "Тракия". Скоростта там е ограничена на 70 км/ч.

Двадесет военнослужещи от състава на 101-ви Алпийски полк продължават да оказват помощ на населението в област Смолян, съобщават от Министерството на отбраната. В 7.30 часа сутринта те напуснаха района на военното формирование, за да се включат в действията по разчистването на пътната инфраструктура в зимните условия.

 

След заседанието на кризисния щаб на военнослужещите е възложено да осигурят проходимостта на пътя от гр. Смолян през прохода "Превала", където снежната покривка е около 60 см.

Те използват роторен снегорин и полева земекопна машина, за да разчистват снежните навявания и падналите дървета. Действията им се ръководят от командира на полка полковник Димитър Кацаров.

Репортери: Николай Василковски и Антон Чавдаров

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.