Все още има населени места без ток, в ниските части на Родопите се активизират свлачища

Бедственото положение в Смолянско остава. Проходът „Пампорово” е отворен за движение, но често днес коли и автобуси закъсваха на него. Тази вечер беше изтеглен закъсал автобус с ученици. Проходът „Превала” продължава да е блокиран, а военни се опитват да го разчистят. В района все още има населени места без ток. Екипи работят по 60 аварии.

В ниските части на Родопите се активизират свлачища.

СВЛАЧИЩА В ОБЩИНА БАНИТЕ: Калта влезе в къщите на хората

Борбата с авариите е особено тежка в района на Смолян, Рожен и  Доспат. Мокрият сняг поваля огромни борове върху далекопроводите, които захранват с ток цели села.

„Ние отстраняваме дървета и те веднага след нас падат отново. Това ни е големият проблем и става бавно”, обясни Димитър Петров, техник в енергодружеството.

За екипите е истинско изпитание да стигнат до проблемните участъци, защото на места снегът стига над метър и половина. Техниците вървят пеша с километри.

СУРОВА ЗИМА: Бедствено положение в Смолян, блокирани пътища и места без ток (ВИДЕО)

Ана и съпругът й Стефан от два дни и половина са без ток. Електричество няма в цялото село Соколовци от петък вечерта.

„Прибрахме се към 4-5 часа от Смолян и като дойдохме няма ток. Цялата нощ, на другия ден свивах сърмите, приготвяхме се, че имахме гости от София. Посрещнахме ги вчера без ток, на печката с дръвца”, разказва Ана Белакова.

Печката на дърва е спасението за отопление и готвене. Най-голямото им притеснение обаче е липсата на връзка с околния свят.

Утежнена обстановка на много места в страната

„Телефоните ни всички изключиха. Не можем да ги заредим”, обяснява Ана Белакова.

Много от хората в малките села се оплакаха и от токови удари, които повредили електроуредите им.

Заради прекъснатото електричество много от водните помпи спряха работа и десетки села са и без питейна вода. Енергодружеството засега е осигурило 10 агрегата за спешни нужди.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.