Присъединяването ни към Еврозоната ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите, посочи премиерът

Левовете ще се сменят с евро, но без сътресения за икономиката и личния ни бюджет. Това прогнозира финансовият министър Владислав Горанов на среща на правителството с бизнеса. А според премиера Бойко Борисов приемането на единната валута ще дисциплинира банките, за да няма второ КТБ. Смяната на националната ни валута вероятно ще стане през 2022 г.

Веднъж влезем ли в чакалнята на еврозоната няма назад, смята финансовият министър Владислав Горанов.
Първо, цените на стоките нямало да скочат рязко - обратното било спекулация. Но, да, според чуждия опит, призна финансовият министър, обичайно когато една страна приеме еврото, има лека инфлация, еднократно. Например: цените поскъпват с 0,1-0,2 на сто. Т.е. ако нещо можем да купим за 100 лева сега – после би струвало 100,10, -100,20 после, но вече преизчислени в евро.
И друго: лихвите по кредитите нямало да се повишават толкова бързо, колкото прогнозирали банкерите.

„Ние сме най-на запад от Изтока и най-на изток от Запада. Да, като център на света” заяви Борисов.

Валдис Домбровскис: България е твърдо поела по пътя на еврото

Баланс във външната политика видя премиерът. Във вътрешната пътят бил един - в дисциплината с въвеждането на еврото.

„Критиците на присъединяването на България към Еврозоната казват, че щели да се вдигнат цените. Но държавите към, които се стремим са с евро”, заяви Борисов.

Смяната на валутата нямало да допусне и волности в банките. А от Европа получаваме подкрепа.

„България вече се ангажира да предприеме действия за успешното й влизането в Еврозоната. Например в небанковия финансов сектор в борбата с пране на пари. Сътрудничеството ни е гладко, а работата върви по план. Следващата седмица ЕК ще докладва за напредъка на България, който все още продължава”, каза заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровски.

„Еврото не е сребърен куршум, то няма да реши всички проблеми на икономиката. Но то е добра основа за икономическо развитие”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Вероятно в средата на годината страната ни ще подаде заявление за членство в „чакалнята” към Еврозоната.

„Не виждам причина да ни бъде отказано”, заяви Горанов.

А премиерът не виждал причини някой да се съмнява в работата на държавата и в други области.

„И в горивата в момента правим едни неща”, заяви Борисов.

А до месец, месец и половина щели да се видят „драстични резултати”.

„Ще ги гледаме тогава - големи, малки, средни, но с такова видеонаблюдение на всеки кран, на всяко пристанище, на всяка гемия - дете да влезе с пояс във водата, ще го виждаме - дали е в Дунав, дали е в Черно море”, заяви Борисов.

По темата за бойните самолети, Борисов задочно хвърли камък в градината на държавния глава, който се усъмни в сделката за нови бойни самолети.

„По-прозрачна процедура от това няма. Да обвиниш българското правителство в това, че прави далавера с Тръмп - това възможно ли е?! Не! По-прозрачно от това няма”, заяви Борисов.

„Десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети, а през това се напълнихме с траспортна техника и то само във Военновъздушните сили. „Кугър”-и, „Пантер”-и, „Спартан”-и – милиарди и нямат вътре една пушчица, едно патронче не могат да изстрелят. Нито една съпротивителна единица и те ни дават оценка.  Ние пазим Конституцията и понеже там пише, че ние сме парламентарна държава, най-важните решения ги вкарваме в парламента.

А правителството не бягало от демокрацията.

„Ако някой иска режим, да го направи. Ние искаме демокрация, но да кажеш, че сме заплаха за демокрацията, при положение, че два пъти им нося оставка”, коментира Борисов.

По същинската тема от програмата пътят бил един - на дисциплината. С еврото.

„Убеден съм, че крадците, че тези, които им е хубаво да си ползват банките да си финансират частния бизнес, те ще бъдат много против, ще заложат пари срещу нас, може и банкери да излязат на протест”, заяви Борисов.

Вече са избрани одиторите, които ще преглеждат банките ни. А от Европа получаваме подкрепа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.