Проходът "Превала" беше отворен за движение

Проходът "Превала" беше отворен за движение към 9.30 ч. в сряда. Остава ограничението за движение през планинския участък с вериги. Пътят, който свързва Смолян с Девин, беше затворен след обилните снеговалежи в края на миналата седмица. 

Преминаването на леки автомобили е възможно и през прохода "Рожен".

Дъждовете активизираха свлачища в Родопите (ОБЗОР)

Тежка остава зимната обстановка в Югозападна България. електричеството в село Мугла беше възстановено от екипи на EVN в сряда по обед. Пътят до селото все още е трудно проходим. 

Без елекичество е районът около обсерваторията в Рожен.

Свлачищата са основен проблем в Родопите през последните дни. Валежите в областта и снеготопенето активираха движението на земните маси. 

А в Благоевградско екипи на ЧЕЗ ще се опитат да преминат със стоманени въжета и лодка за рафтинг през пълноводна река, за да стигнат до повредени електропроводи. Заради скъсаните жици, в продължение на дни, някоко населени места в областта останаха без ток. Във вторник вечер аварийните екипи успяха да възстановят захранването на повечето места, но все още има проблеми по електропреносната мрежа.

В Южна България остава опасността от наводнения. Заради дъждовете и снеготопенето, в Смолянско и Благоевградско нивата на реките и язовирите се повишават в последните часове. Според прогнозата на синоптиците най-високата вълна ще бъде достигната в сряда. Затова са възможни разливи от коритата на реките, най- вече - в долните течения на Арда и Струма.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.