Разказите на 42 алпинисти, събрани от журналиста Сандро Филипини

Книга на известния алпинист Райнхолд Меснер, посветена на Боян Петров, ще бъде представена в четвъртък в София. 7 февруари е рождената дата на българина, който миналата пролет остана завинаги в снеговете на връх Шиша Пангма.

Журналистът от NOVA Иво Тодоров миналата пролет подготвя голямо видео за годишнината от гибелта на Христо Проданов. Тогава пише на Боян Петров във Facebook. По това време алпинистът е кацнал в Непал и се подготвя да тръгне да изкачва Шиша Пангма.

Боян Петров помага на Иво Тодоров с контакти на други алпинисти. По същото време с Петров се е свързал и журналистът Сандро Филипини, подготвяйки сборник със статии "За предела в алпинизма". Боян Петров му диктува своя текст по телефона. Няколко дни по-късно той изчезна в снеговете на Шиша Пангма.

"За съжаление, когато тръгнеш сам, знаеш какъв риск те очаква. Още повече, когато си на 8 000 метра. Предвиждал е рисковете и винаги е бил много, много добре подготвен. Никой не знае какво точно е станало. Това беше неговата страст и искаше да го прави по най-добрия начин. И до този момент успяваше", каза пред камерата на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" Сандро Филипини.

"Този начин, по който той тръгна да се качва по планините е най-точният. Той е сам, подготвя се, знае за рисковете. Всички, които отиват по подготвен път, отиват да правят туризъм. Те дори не знаят къде се намират, не познават нищо, докато Боян познаваше хората и в долината, животните в планината, растенията", добави журналистът Сандро Филипини.  

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.