В района на София ще е най-студено

Облачността днес ще е значителна почти над цялата страна с изключение на Северозападна България и района на София. Преваляванията от сняг, които започнаха през нощта в североизточна България ще се изнесат на запад към Велико Търново, Ловеч и Плевен и в хода на деня постепенно ще спират. Дневните температури – между 0 и 7 градуса. В района на София ще е най-студено.

Вятърът днес ще е по-осезаем в Източна България, Южните Родопи и Югозападна България по долината на река Струма. Скоростите до 40-50 километра в час. В сила е жълт код за опасно време. Ако пътувате с автомобил, избягвайте да спирате в близост до сухи дървета, електрически стълбове и под балкони. 

В планините – ветровито и студено. Минималните температури по високите върхове навсякъде ще са под минус 10 градуса, на Мусала – до минус 20. Очакваме и слаби валежи от сняг.

Антициклонът, който вече се настани над по-голямата част от Европа продължава да избутва влага и студ към Балканите. За Свети Валентин облачността временно ще се разкъса. В петък обаче отново очакваме слаби превалявания от сняг. Дневните максимални температури все още се задържат средно за страната около 3-4 градуса. През почивните дни и в началото на новата седмица ще се повишат значително до към 10-12 градуса.

Вятърът вчера успя да изчисти въздуха в почти цялата страна. След като във вторник сутринта градовете с превишена концентрация на фини прахови частици бяха 10, днес запрашаване над нормата има единствено в Русе, Варна, Бургас и Смолян. Именно в тези райони обаче, днес атмосферната циркулация ще намали замърсяването значително.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.