Всички случаи са от малки населени места край Гоце Делчев

Пет са вече случаите на морбили в България. Това съобщи в ефира на "Здравей, България" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

„Вторият случай на 3-годишното дете се потвърди вчера в Националната референтна лаборатория. Детето е в Инфекциозна болница. Не коментирам защо не е ваксинирано. Освен това, вчера в лабораторията бяха доказани три случая на деца между 1 и 2-годишна възраст с морбили. Те в момента лежат в отделението в болницата на Гоце Делчев", коментира проф. Тодор Кантарджиев.

Другите два случая са на деца, които са на 3-4 месеца.

„Морбилито е най-опасно за най-малките преди те да бъдат ваксинирани на 13-месечна възраст. Децата имат антитела в кръвта си, вчера доказахме това в Референтната лаборатория. Тези антитела са дадени от майката през плацентата”, каза още проф. Кантарджиев. И поясни, че те пазят детето през първата година от неговия живот.

СЗО: 60 000 ще са заболелите от морбили до края на 2018 г.

„В момента стискаме палци те да са достатъчни и децата да не се изприщят”, каза още професорът.

Той призова личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от болестта. 

„Деца, които не са ваксинирани и са над 1-годишна възраст, трябва да бъдат имунизирани веднага. Второ – да се мобилизират т.нар. „здравни медиатори” – това са 150 образовани човека от ромски произход, които правят връзката между здравните и други власти и местното население. На майките от ромски произход като се каже, че в Румъния по-миналата година имаме 60 умрели деца, които не са ваксинирани, отиват и си ваксинират децата”, коментира проф. Кантарджиев.

Той припомни, че през 2010 - 2011 г. в България е имало множество случаи на заболели деца, въпреки огромния ресурс, който тогава е похарчила държавата. 

БУМ НА МОРБИЛИ В ЕВРОПА: Има ли опасност от епидемия у нас?

„Най-опасно е за неваксинираните деца, които са по-малки от 1-годишна възраст”, кометира още проф. Кантарджиев.

Инкубационният период на повечето такива вирусни болести е до три седмици. 

"Ако си боледувал от морбили, имунитетът ти е за цял живот. Ако си ваксиниран на 13 месеца и на 12 години, имунитетът ти отново е за цял живот. Но, ако не си имунизиран и си карал морбили, след няколко години може да се развие неврологична симптоматика на базата на прекарана тежка морбилна инфекция. Виждал съм такива млади, красиви момичета, които са напълно слепи след прекарване на морбили", каза още проф. Кантарджиев.

Две болни от морбили деца са изолирани в инфекциозното отделение на болницата в Гоце Делчев. С температура и неразположение, децата няколко дни са били лекувани от грип в детското отделение на болницата в Разлог и са били в контакт с поне 10 деца в детското отделение на болницата в града. Децата са в стабилно състояние.

„Едното дете вчера е било с температура, тази сутрин и двете деца са афибрилни, едното е с конюнктивит. Дано не се развият усложненията”, каза д-р Мария Радойкова, директор на МБАЛ „Иван Скендеров”.

Родителите не знаят дали децата им са ваксинирани срещу морбили.

В Гоце Делчев последният случай на болно от морбили дете е бил преди десет години.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.