Сагата със запорираната сметка е фалшива новина на САЩ, заяви н. пр. Ориета Капони

Няма държавни пари на Венецуела по сметки в България. Това се казва в официалната позиция на венецуелското правителство. Тя е в отговор на разследването за пране на 140 милиона евро от Венецуелската петролна компания. Според посланика на Венецуела у нас, сагата със запорираната у нас сметка е фалшива новина на САЩ.

Няма публични венецуелски пари в българска сметка. Официално го казва техния посланик, въпреки че нашите служби обявиха точно обратното - че парите идват от държавната петролна компания.

„Заради тази новина цената на петрола леко започна да се покачва. Българското правителство получи информация официално от правителството на САЩ, а правителството на САЩ е експерт във фабрикуването на фалшиви новини”, заяви н.пр. Ориета Капони.

ПО СЛЕДИТЕ НА МИЛИОНИТЕ: Кой стои зад аферата с венецуелски пари у нас?

В сряда американският посланик обясни, че разследват преводите от Венецуела, за да пресекат схеми за пране на пари. Свързали се с нашите служби, а те - и с президента.

„Не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България. За мен наистина е тревожно всеки случай, който касае нашата банкова система, защото тя вече е основен критерий за опускането ни до чакалнята на еврозоната”, заяви президентът Румен Радев.

От банката, използвана за схемата, официално съобщиха, че парите са дошли у нас законно и са минали поне през две други банки. Преводите били свързани с доставка за храни. А операции с държавния венецуелски петрол нямало.

Българин получавал милиони евро от Венецуела (ОБЗОР)

„За да има изпиране на пари, те трябва да имат произход от престъпна дейност. Ние не можем да знаем в България как това престъпление някъде другаде е извършено. Абсолютно нищо не ми се струва странно, сумата не е голяма, това са два кораба нефт”, коментира Емил Хърсев.

„Това са умни хора, не очаквайте, че ще прекарват тирове през границата, за да може да ги хванат. Тази игра, която я играят банките и адвокатите, тя е винаги законна”, коментира Тихомир Безлов.

Адвокат Цанев, открил доверителната сметка, чрез която, според службите, се е развивала схемата, бил доктор по право, работил и в Швейцария - познава го Емил Хърсев.

„Един такъв човек много трудно би си позволил да наруши закона”, заявиХърсев.

„Те стоят отзад зад тази машина, спазвайки закона”, коментира Безлов.

От БНБ обясниха за NOVA, че в конкретният случай се работи по закон и с компетентните органи. Информация може да се даде след приключване на разследването.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.