Според експертите епидемия няма

"Няма епидемия от морбили. Има опит да се създаде паника на базата на това, че обществото не е достатъчно информирано за това какво представлява заболяването и каква му е клиничната симптоматика". Това заяви в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" д-р Георги Максимов.

"Това е силно заразно инфекциозно заболяване. Хората могат да се заразят при контакт с човек, вече заболял от морбили дори при малка концентрация на вируса. Силно контагиозно заболяване е. Оттук нататък единственият начин народът да се предпази е да се ваксинира. А в допълнение ще кажа, че ваксината срещу морбили е задължителна според задължителния имунизационен календар на Република България", обясни медикът. 

Тестове потвърждават: Болните от морбили у нас вече са 21

„Безспорно е, че морбилито е остро заразно инфекциозно заболяване и ние всички трябва да положим усилия цялото общество да се предпазим доколкото е възможно и да спазваме указанията на медицинската общност", коментира адвокат Екатерина Станчева, председател на Сдружение "Етика в медицината".

Тя смята, че антиваксинално движение в България няма.

„За антиваксъри са набедени хора, които просто разпитват личните си лекари за ползите и вредите от ваксините. Аз съм наясно, че е логично да се задават такива въпроси и това лежи на принципа на информираното съгласие”, коментира Екатерина Станчева. И допълни, че е „за” ваксинирането, но "против" действията на медиците във ваксинопрофилактиката.

„Има болести, при които ваксинирането е абсолютно задължително и това нещо е много ясно уредено в Закона за здравето. Аргументацията е, че болести като морбили, заушка, полиомиелит са високо инфекциозни и инвалидизиращи заболявания, които водят до висока смъртност”, обясни д-р Максимов.

Адвокат Станчева постави и друг проблем. А именно, че много родители отказват да ваксинират децата си, а лекари пък вписват в картоните ваксини, които всъщност не са поставяни.

„За това не алармирам аз, а точно лекарите като Кантарджиев, Мангъров, Ангел Кунчев”, обясни тя.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.