Инцидентът обърка графика на жп транспорта в града под тепетата

Товарен частен влак с 25 вагона, пълни с пропан-бутан, дерайлира в района на Централната гара в Пловдив. Композицията е била с два локомотива и е превозвала 2100 тона от горивото. Проверката на прокуратурата установи, че първата машина е същата, която е теглила композицията, взривила се при инцидента на гара Хитрино през декември 2016 г.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Районът на инцидента, станал около 4.00 ч. в събота в града под тепетата, остана отцепен през целия ден.

При влизане на гарата влакът се движил със скорост около 35 км/ч при ограничение от 40 км/ч. Първоначалната версия за причините за дерайлирането е счупване на езика на входна стрелка.

„При влизането с нормална скорост машинистите чуват изпукване, вследствие на което машините дерайлират и след тях - още три вагона”, каза управителят на фирмата-превозвач Петър Ганев. Първите огледи потвърждават, че има счупване на езика на една от стрелките.

Случаят напомни за трагичния инцидент в Хитрино, където няколко вагона с газ на същия превозвач се взривиха и причиниха жертви и много щети.

Инцидентът доведе до нарушаване на графика на всички влакове, преминаващи през Централна гара.

Очаква се до неделя цялата композиция да бъде вдигната и движението по засегнатото трасе да бъде възстановено.

А премиерът Бойко Борисов кацна директно в Пловдив на връщане след участието си в Мюнхенската конференция по сигурността, за да се запознае лично и на място със ситуацията около инцидента.

Локомотивът на дерайлиралия влак в Пловдив – същият от инцидента в Хитрино (СНИМКИ)

Цистерните от дерайлиралата композиция в района на гара Пловдив вече са изтеглени на достатъчно разстояние от района на гарата. Двата локомотива от композицията също са изправени и стабилизирани и предстои съвсем скоро да бъдат изтеглени на безопасно разстояние от гара Пловдив. Това докладваха на Борисов областният управител на Пловдив Здравко Димитров и директорът на ОД на МВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков.

Освен това Димитров информира премиера, че категорично няма изтичане на газ, както по време на инцидента, така и след него. 

Премиерът беше информиран още, че разследването на случая е поето от следователите от Националната следствена служба и се извършват всички необходими процесуално-следствени действия

Репортер: Илиян Велков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.