Замърсяване над нормите в 12 града заради липсата на вятър

Поредицата сухи, топли и слънчеви дни продължават. И днес очакваме слънчево време с разкъсана облачност в Северна България и около Черноморието. До обяд около Дунав и големите реки ще се образуват мъгли. Вятър със скорост до 20-30 километра в час в североизточните райони. Температурите през деня ще са между 11 и 16 градуса.

В планините ще е слънчево със слаб вятър. Температурите се запазват високи с предпоставки за снеготопене и лавинна опасност.

Липсата на вятър вече стана причина за задържане на замърсители в ниските атмосферни слоеве. Почти във всички по-големи градове станциите отчитат повишаване на концентрацията на фини прахови частици. Тази сутрин това е най-осезаемо в Русе, Горна Оряховица и Пловдив, където стойностите са 2 пъти над допустимите.

Атмосферата ще се раздвижи в следващите дни. Първо в Северна България в сряда-четвъртък, а в петък и на изток вятърът ще се усили с навлизането на студен въздух от север. Захлаждането ще е драстично. От настоящите великденски температури термометрите ще паднат до нулата в събота и неделя. Валежите ще са слаби. Ще започнат с дъжд в петък, който с падането на температурите ще преминава в сняг.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.