Темата на тазгодишното издание на форума на 9 март е “Намерете х“ и всяка от 18-те лекции ще даде своята интерпретация

18 лекции и изпълнения на живо ще видим след по-малко от месец на тазгодишното издание на TEDxVitosha, минаващо под слогана “Намерете х“. Събитието е на 9 март в Народния театър и е целодневно – с 4 сесии, кафе паузи и обяд, а вече са ясни и всички участници. Единственото неизвестно – т.е. х, ако трябва да влезем в тона на събитието, е каква е темата на всеки от лекторите, но традиционно според световния формат TED и TEDx темите не се обявяват предварително, така че любопитството ще ни изгаря още съвсем мъничко време, по-малко от 3 седмици.

Организаторите обещават 9 март да бъде ден, пълен със смислени идеи и преживявания, като всеки зрител получава и специална раница с подаръци.

Билети за TEDxVitosha: Намерете х се продават през мрежата на Eventim ТУК.

Ето накратко кои са лекторите:

Анна Йелен

Наполовина швейцарка, наполовина шведка, Анна Йелен, наричана “Експертът по времето“, от малка проявява любопитство към времето и днес е нейна работа, мисия и страст да споделя своите идеи как можем да използваме живота си мъдро.

Н.Пр. Сри Астари Расджид

Тя е посланик на Индонезия в България, Албания и Македония, прекарва ранното си детство в Индия и Мианмар като дъщеря на дипломат, а по-късно става професионален художник с изложби по цял свят, включително Париж, Венеция и Рим.

Атанас Вилнер

Медиите обичат да го наричат „Кралят на тунинга в България“, макар че самият Атанас Вилнер определя себе си по-скоро като интериорен дизайнер за коли. Ппрез 1996 г. основава студиото за персонализиране на автомобили Vilner и има клиенти от цял свят.

Дарина Димитрова

Работи десет години като мениджър на проекти в Прага и София, преди да напусне корпоративния свят и да стане детска учителка.Тя е част от екипа зад първата у нас детска книжка за четене, засаждане и изяждане.

Деница Любенова

Адвокат по международно публично право и основател на младежката организация „Действие“ в името на ЛГБТИ хората у нас. Делата ѝ променят закони и създават прецеденти не само в България, но и в Европа.

Деян, Кирил и Троян Костови

Едно пиано, 88 клавиша и шест ръце – Деян (12 г.), Кирил (11 г.) и Троян (8 г.) Костови. Те също така са национална гордост в областта на шахмата, а в свободното си време обучават 3-годишния си брат Магнус да свири на пиано.

Димитър Карагегов

Основател на Liberty 420 – кауза за декриминализацията на марихуана, когато е за лична или медицинска употреба. Той също така е организатор на марша „Свобода за конопа“, който се превърна в една от най-масовите младежки демонстрации в последните години.

Елена и Панчо Карамански

Те са брат и сестра, двама младежи без зрение, за които обаче това не е пречка, а мотивация. Елена е юрист с интерес към европейски проекти, а Панчо e DJ и работи в restoranta “на тъмно“ Tenebris. През 2016 г. създават фондацията “ВИЗИОНЕР“.

Доц. Ивелин Сърдъмов

Учен в сферите на неврологията и политологията, автор на книгата си Mental Penguins, посветена на ефектите, които постоянната употреба на екрани и съвременни технологии имат върху мозъците ни. Преподава политология в Американския университет в Благоевград.

Калин Радев

Той е основателят на финтех компанията “Софтуер Груп“. Той има повече от 20 години професионален опит в IT сферата и финансовите услуги, а клиентите на компанията го отвеждат чак до остров Вануату.

Кирил Радев

Това е същият Кирил, който посрещна Нова година на Черни Връх по шорти. Описва се сам като гражданин, ученик, изследовател, учител, икономист, завърнал се, атлет, четящ, творец, ентусиаст, актьор, мислител, обичащ и дишащ човек.

La Comedia

Цирковото дуо Плачкови описва представлението си La Comedia  като комедиен физически театър. Алина е от френско-белгийски произход, седмо поколение артист. Стефан е български акробат, работил с цирк “Балкански“ и Cirque du Soleil.

Петър Янев

Mузикант и композитор, който свири на гайда, кларинет и тъпан. През 2017 г. отбелязва и 25 години на сцена заедно с космическата Валя Балканска. Той е един от спомоществователите на първия православен храм на Антарктида.

София Йотова

Kулинарен архитект, която преди няколко години прави сайта Foodie Boulevard и създава образователни работилници. Автор е и на първия по рода си интерактивен дневник-самоучител „Вкусно с усмивка: 123 кулинарни приключения“.

Тина Клемменсен

Аниматор и илюстратор от 25 години. Едно от любимите й занимания е да вижда костюмари в големи компании да се чувстват отново като 6-годишни, играейки на пода с пластилин и преоткривайки своята креативност в корпоративна среда.

Филип Лхамсурен

Писател и авантюрист, българин с монголска кръв, той е третият човек в света, успял да прекоси сам амазонските джунгли. От приключенията си има три издадени книги: “Душата на човек“, “Забравени пътища и “Прегръдката на Амазония“.

Флавиу Чичиреан

Освен като човека зад едно от най-вдъхновяващите ежегодни бизнес събития в Източна Европа - Brand Minds, румънецът Флавиу Чичиреан, или Ави, е професионален музикален продуцент и страстен колекционер на съвременното изкуство.

Шед Симоув

Предприемач, бизнес лектор, маркетинг експерт и рекордьор на Гинес – но най-вече човек на щурите идеи, като например приложението Shinder, където той е единственият мъж за среща.

________________________________________

За TEDx, x=самостоятелно организирано събитие

В духа на идеите, които си струва да бъдат споделяни, TED създава програма, наречена TEDx.

TEDx е програма от местни, самостоятелно организирани събития, които събират хората заедно, за да споделят преживяване в духа на TED. Нашето събитие се казва TEDxVitosha, където x=самостоятелно организирано TED събитие. На TEDxVitosha ще съчетаем видеа от TED Talks и лектори на живо, за да запалим  искрата на вдъхновена дискусия и да стимулираме създаването на условия за обмен на идеи.

Конференцията TED предоставя общи насоки за програмата TEDx, но отделните TEDx събития, включително и нашето, се организират самостоятелно.

За TED

TED е неправителствена организация, посветена на „идеите, които си струва да бъдат споделяни“, обикновено под формата на кратки, въздействащи лекции, изнесени от водещите мислители и дейци на деня. Много от тези лекции идват от годишната конференция на TED във Ванкувър, Канада, от конференциите TEDWomen и TEDGlobal, и от хилядите независимо организирани TEDx събития по света, които после стават достъпни безплатно на TED.com и в други канали.

Безплатните и отворени инициативи на TED за споделяне на идеи включват TED.com, където нови TED Talk видеа биват качвани всеки ден; TEDx, който дава лицензи на хиляди личности и групи, създаващи месни, независимо организирани събития по света в стила на TED; програмата TED Fellows, която подбира иноватори от цял свят, за да умножи въздействието от техните забележителни проекти и дейности; и образователната инициатива TED-Ed.