Радев призова опозицията да се завърне в парламента при повторното разглеждане на промените в ИК

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Изборното законодателство. Освен преференциите, той атакува и други текстове, които - според него - отдалечават страната от честни избори. Радев призова БСП да се върне в залата при повторното разглеждане на изборните правила

"Връщам за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 44-то Народно събрание на 14 февруари 2019 г. ", заяви държавният глава.


СНИМКИ ОТ ИЗКАЗВАНЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

"Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление. Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко постигнато през последните три трудни десетилетия“, каза президентът.

Радев призова опозицията да се завърне в парламента при повторното разглеждане на промените в ИК. „Смея да се надявам, че народните представители, ще проявят отговорност и ще уважат мотивите на ветото“, добави той.

"Категорично неприемливо е актове свързани с изборния процес да остават необжалваеми.Така основно конституционно право , каквото е изборното право, остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателните комисии, ерозира политически плурализъм, без който няма честни избори. Промените в подсъдността на работата и решенията на ЦИК не са в интерес на законността в изборния процес. Така пакетът промени в изборния кодекс, отслабва механизма за гарантиране на честни избори. В тази връзка налагам вето на посочените промени„, каза държавният глава. 

„Разразилите се спорове около преференциите потулиха други важни промени в закона, които ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес. Промените не само лишават гражданите да гласуват преференциално за личности, но и привилегироват партийната воля над тази на избирателите. Прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно”, заяви президентът Радев.

Към момента пред ГЕРБ има два хода. Първият е да подкрепят ветото след дебат в пленарна зала. А вторият е да го отхвърлят изцяло и да задвижат процедура за връщане на стария режим на преференциите с по-ниския праг.

Политическите реакции не закъсняха. Премиерът Бойко Борисов заяви, че когато вземаш непрекъснато страна на една партия, се превръщаш в политически лидер.

Според Александър Ненков с това свое говорене БСП се опитват от сега да оправдаят своята загуба.

А според Данаил Кирилов президентът е ползвал съветите на млади юристи от червената партия. 

Преди дни депутатите решиха да повишат прага на преференциите, с които избирателите могат да пренареждат партийните листи, както и искаха да удължат работата на сегашната Централна избирателна комисия до приключването на Евровота.

Няколко дни по-късно обаче управляващите решиха да се откажат от някои от вече гласуваните промени. 

И все пак, дори някои от управляващите партии, дадоха знак, че ще гласуват ЗА ветото. От ВМРО и Атака са категорични, че ще подкрепят ветото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.