Коментар на зам.-председателя на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков

"Аргументите на президента Румен Радев за наложеното вето на промените в Изборния кодекс са аргументи на здравия разум". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„Президентът го върна за ново обсъждане с много ясни мотиви. Мотиви, които ние се опитвахме да защитаваме в продължение на повече от 26 часа. Той направи това, което се очакваше от неговата институция”, коментира още Зарков.

Политически реакции след ветото на президента

Зарков обясни, че ветото е частично, а не цялостно – т.е. президентът връща само 18 разпоредби.„Сред тях са най-скандалните - преференциите, машинното гласуване и др. Парламентът, за да удовлетвори исканията, включително тези на БСП, трябва първо да се откаже от закона т.е да не гласува повторното му приемане. След което да отхвърли параграфите един по един”, обясни още Зарков.

На въпрос дали БСП ще участва в нови обсъждания на Изборния кодекс и дали ще влязат в пленарна зала, Зарков отговори: „Дебатите по този въпрос са напълно изчерпани. Те се състояха преди 10 дни. 26 часа ние обсъждахме изборните промени. Какво още можем да направим?”.

Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс

По думите му, БСП са взели трудно решението да излязат от парламента. "Ние в БСП сме страшно привързани към парламента. Ние считаме, че парламентарната форма на демокрация е единствената, която може да осигури политическата свобода на хората. Изчерпана от съдържание, тя върши точно обратния ефект. Не трябва да се слага знак на равенство между начина, по който работи този парламент и начина, по който трябва да функционира парламентаризмът", каза още Зарков.

Целия разговор гледайте във видеото!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.