Коментира международният анализатор Николай Кръстев

"Невъзможно е да си представя, че може да се случи идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово. И то 20 години след войната в Югославия и отделянето практически на Косово от правната система на Сърбия. Не съм убеден, че Белград и Прищина са готови на такъв ход". Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след Новините" международният анализатор Николай Кръстев. И добави: "Ще си позволя дори да бъда по-смел, като кажа, че това е мисия невъзможна, защото ситуацията изглежда сложна. Когато работих в Сърбия тогавашният, а и сега външен министър Ивица Дачич предлагаше т.нар. „джентълменско споразумение” 15:15% - взехте ни 15% от Сърбия, дайте ни 15% от Косово". 

Кръстев обясни, че става дума за сръбските райони в северната част на Косово.

ЕС и САЩ се договориха за подялба на Косово

"Има сръбски анклави и в централната и в южната част на страната. Предложението е за размяна на територията. Северната част на Косово за южната част на Сърбия – долината на Прешево, Медвежда и Бояновац, където живеят предимно албанци. Не съм убеден, че това е нещото, което и Белград и Прищина искат. През южната част на Сърбия минава магистралата за Македония, която е много важна за икономиката на страната. В Косово се срещат и източните интереси, и западните – в случая на САЩ. Сега е невъзможно. Не казвам, че не е невъзможно по принцип", категоричен бе анализаторът.

„Нито Белград, нито Прищина са готови за подобно решение в този момент. Сложни времена идват за Балканите", заключи той. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.