Това стана ясно по време на публично отваряне на документацията

Три компании са подали оферти за обществената поръчка на "Булгартрансгаз" за новата газова отсечка от турската граница до сръбския град Зайчар. Това стана ясно по време на публично отваряне на документацията, предаде БГНЕС.

За участие оферти са подали:

- ДЗЗД Консорциум – Газово развитие и разширение в България ГРРБ с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България

-Обединение от 1.Industries Fovallalkozo Zrt 2.Industries-KVV Kivitelezo Zrt

-Обединение Консорциум Аркад с участници : Аркад Ей Би Би С.п.А и Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни.

Сред подалите оферти са консорциум от Саудитска Арабия, Италия и Унгария, уточни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Трите компании, които са резервирали капацитета, нямат право да се отказват за новата тръба.

На въпрос дали тръбата може да се разглежда като български участък от газопровода „Турски поток“, Малинов уточни, че става дума за разширяване на националната мрежа и тя досега не се е разглеждала като част или втора тръба на „Турски поток“. 

До средата на годината трябва да бъде пусната процедура за финансираща институция. Най-късно до края месеца или началото на другия ще стане ясен победителят.

Трасето, по което ще се транспортира газа от „Турски поток”, е с дължина 485 километра. За строежа държавата ще вложи 2,8 млрд. лева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.