Протестиращите искат освобождаването на задържаните миналата година в арабската страна активистки

„Амнести Интернешънъл” провеждат протест в Париж пред посолството на Саудитска Арабия, съобщава Ройтерс. Протестиращите настояват за освобождаването на задържаните в арабската страна жени-активисти, които според тях са били несправедливо лишени от свобода.  

Демонстраторите държат изображения на жените и призовават шофьорите в столицата да надуят клаксоните си. „Това е едно символично действие на този 8-ми март - международния ден на жената. Ние избрахме да говорим за случая с тези жени, защото в Саудитска Арабия жените са жертви на закона и практикуването на дискриминация във всички аспекти на своя живот”, каза Катя Ру – говорителят на Амнести във Франция.

Мобилно приложение не позволява на жените да напускат Саудитска Арабия

Тя обясни, че жените в Саудитска Арабия не могат да получат достъп до образование и не могат да постъпят на работа или да пътуват, без удобрението на мъж. „Затова днес в този символичен ден искаме да хвърлим светлина върху борбата за права на тези жени, чрез тези три активистки, които се борят за своите права и които са задържани на произвола”, добави Ру.

Google отказа да премахне приложението за следене на жени

Лоуджаин Ал-Хатул, Еман Ал-Нафджан и Азиза Ал-Йоузеф бяха задържани през май 2018 г. само 1 месец преди на жените в страната да им бъде дадено разрешение да шофират. ООН също призова за тяхното освобождаване, но активистките все още са в очакване на съдебен процес.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.