Причината за ниския брой трансплантации у нас е липсата на финансиране, смятат лекари

Рекордно голяма листа на чакащи за трансплатация на бъбрек. Кога ще има национална програма за донорство? В България за донор чакат 1100 души, а поне 8000 са на хемодиализа.  

Един от малкото в света: Български лекар спасява пациенти с донорна тъкан

През годините пътят е трънлив, а борбата е голяма във всички посоки. Първо обществото да се подготви за този вид дейност, църквата, чисто медицински това е една пионерска дейност, която няма как от самото начало да тръгне по  възможно най-гладкия път.  Това заяви началникът на клиниката по урология в УМБАЛ „Александровска”доц. Марин Георгиев  в ефира на „Здравей, България”.

Пикът на трансплантациите в България е 1999 година, когато са направени близо 100.

Доц. Георгиев обясни, че са необходими редица изследвания ,за да се определи потенциален донор, а  липсва и достатъчно финансиране.

С донорска карта ще декларираме желанието си да дарим органи

„Това е един денонощен труд на много хора, за да се подаде един донор в продължение на понякога повече от 72 часа. Това обаче не се финансира. Не е привлекателна тази дейност”, обясни той.
 
По думите му, според наредба, директорите на болници могат да дадат до 20% за допълнително материално стимулиране. "Става една сума, която, когато се разпредели, се получават жълти стотинки", поясни доц. Маринов.

Според  ръководителят на катедрата по урология в Медицински университет в София доц. Красимир Янев основна част от проблема е липсата на организация.

"Проблемът не е в хората. Той е в организация. всичко е кампанийно. Това е в ръцете на Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантации. Трябва да се направи една програма, да се определи какъв ресурс е необходим, искаме ли станем член на "Евротрансплант".", каза доц. Янев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.