Те искат оставката на президента Бутефлика

Хиляди хора се събраха днес в центъра на алжирската столица на митинг с искане за оставка на президента Абделазиз Бутефлика, предаде Франс прес. Това е поредният масов протест срещу презиндента, който е на власт от 20 години. Бутефлика отложи президентските избори и на практика продължи мандата си, изтичащ на 28 април.

Президентът на Алжир отложи изборите, премиерът подаде оставка

Властите спряха днес десетки автобуси с протестиращи от провинцията, насочващи се към центъра на алжирската столица, за да участват в протеста. Според АФП много протестиращи от провинцията са пристигнали през нощта и са отседнали при роднини и приятели, за да избегнат блокадите.

Метрото остана също затворено на фона на засилено полицейско присъствие в ключови части на столицата, допълва ДПА. Стотици протестиращи трябваше да вървят пеша до главните площади на града, където се предвижда да започнат демонстрациите след края на петъчната молитва.

Престъпления срещу човечеството в Конго

В понеделник 82-годишният Бутефлика отстъпи пред двуседмичните протести и се отказа да се кандидатира за пети президентски мандат, но обяви преходен период за неопределен срок, в което някои от протестиращите съзряха опит за удължаване на правомощията му.

Бутефлика, който управлява Алжир от 1999 г., получи инсулт през 2013 г. и оттогава рядко се появява на публични места.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.