Български компании могат да участват в изграждането на инфраструктурни проекти в Кралството

Между нашите две държави има много голям неизползван потенциал в сферата на търговията и инвестициите, който с общи усилия можем да насърчим. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на среща с д-р Меджид бин Абдуллах Ал-Касаби, министър на търговията и инвестициите на Саудитска Арабия в Рияд.

Двамата обсъдиха възможностите за двустранни инвестиции, както и за участието на български фирми в изграждането на големите инфраструктурни проекти в Саудитска Арабия, като изпълнители и подизпълнители. От саудитска страна бе изразено желание за съвместно сътрудничество в областта на селското стопанство, фармацията, земеделието, химията и туризма.

Караниколов: Българската икономика бележи балансиран ръст

Министър Караниколов и колегата му се договориха и за създаване на Смесена междуправителствена Българо-саудитска Комисия за икономическо сътрудничество, както и за пътна карта, в която да са разписани стъпките за създаване на възможности за инвестиции. Икономическият министър подчерта стратегическото географско положение на страната ни и възможността да предложи най-близка локация за достъп до единния европейски пазар. Беше договорена и визита от страна на д-р Меджид бин Абдуллах Ал-Касаби в България, заедно с бизнес делегация.

По време на официалната си визита в Рияд министър Караниколов проведе среща и с Мохамед Ал Туеджри - министър на икономиката и планирането. Пред него той изтъкна, че българската страна желае да развива активно икономическите си отношения с Кралство Саудитска Арабия и останалите страни от Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива (ССАДЗ).

Караниколов: Развитието на нови индустриални зони е важен аспект за привличане на инвестиции

По думите му откриването на българското посолство в Рияд е важна предпоставка за разширяване и засилване на двустранното сътрудничество и без съмнение ще има ползотворно влияние върху развитието на двустранните връзки.

„За България, Саудитска Арабия може да бъде свързващо звено към икономиките на редица страни в района на Залива, Арабския свят, Азия и Африка.

Има огромен потенциал и по отношение на стокообмена, който не е на необходимите нива“, заяви още икономическият министър.

Престои утре министър Караниколов да открие бизнес форум с участието на компании от двете страни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес