Премиерът Борисов и председателят на Европейския парламент Таяни ще открият изложбено пространство “Атанас Буров” в ЕП

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Брюксел, където ще участва в редовното заседание на Европейския съвет. То се провежда на 21 и 22 март в Брюксел. В четвъртък държавните и правителствени ръководители във формат ЕС-27 ще проведат заседание за обсъждане на последните събития след нотификацията от Обединеното кралство съгласно член 50.

 

Борисов обеща 2 сигурни места на СДС в листата за предстоящия ЕП

Преди да започне работната сесия на Съвета, министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни откриха изложбено пространство “Атанас Буров” в сградата на ЕП. За първи път бе открито пространство, което ще носи името на български държавник. Премиерът Бойко Борисов, председателят на ЕП Антонио Таяни, председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер и евродепутатът Андрей Ковачев откриха бронзовия бюст и мраморна плоча на името на Атанас Буров.

Таяни определи Буров като един от най-важните български политици, една от ключовите български политически фигури, с водеща роля в утвърждаването на страната ни в региона. „Буров винаги действаше в интерес на своята държава и на Европа, той бе човеколюбец, защитник на демокрацията и противник на тоталитаризма”, добави председателят на ЕП.

Манфред Вебер посочи, че Буров се е борил за свободна и демократична Европа. „Днес си спомняме, че сме наследници на силни личности, създали днешна Европа”, каза той. Вебер постави Буров редом до Конрад Аденауер и Робер Шуман.

Ковачев коментира, че с днешната церемония се извършва малка справедливост спрямо поколения българи, искали България да бъде част от семейството на свободните и демократични европейски държави, откъснати за десетилетия от тоталитарния режим.

Премиерът Борисов заяви, че днешният ден дава възможност една историческа несправедливост не да бъде изтрита, а да й се даде дължимото. „Разделението в България продължава - тези, които приложиха геноцида срещу българския народ и изтребиха цялата интелигенция 1944-1945 г. по лагерите в Белене, Скравена, Ловеч, ги няма и днес”, отбеляза той по повод отсъствието от церемонията на евродепутати от БСП. „Т.е. никой не иска да се помирява. Техните деца и синове напъват да дойдат като троянски коне в ЕП и към ден днешен”, допълни Борисов. „БСП не се е отказала от името си и историята си”, каза той. „Буров пръв прозира, че бъдещето на България е Европа. Той е личен приятел с посланика на СССР, защото знае, че нашето геостратегическо място е такова, че и с великата сила Русия не трябва да се караме, а да бъдем в добри прагматични отношения, но нашата пъпна връв трябва да бъде Европа - така, както е днес”, посочи премиерът, цитиран от БТА.

На 22 март лидерите на страните членки ще се срещнат с министър-председателите на Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия за отбелязване на 25-годишнината от създаването на Европейското икономическо пространство.

Борисов разпореди министър Димов да направи проверка на Шабленското езеро

По-късно на втората работна сесия на Европейския съвет държавните и правителствени ръководители на ЕС ще обсъдят укрепването на европейската икономическа база, изменението на климата, предстоящата среща на върха ЕС-Китай, както и начините за борба с дезинформацията. В началото на заседанието се очаква президентът на Румъния, който представлява текущото ротационно председателство на Съвета на ЕС, да запознае лидерите с работата и напредъка по приоритетите на Румънското председателство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.