В десетки градове на Сърбия се провеждат граждански протести

И тази вечер в десетки градове на Сърбия се провеждат граждански протести, организирани от сдружението "Един от пет милиона" срещу режима на президента Александър Вучич.

Тази вечер протести има в Нови Сад, Ниш, Чачак, Лесковац, Крушевац, Бор, Ужице, Горни Милановац, Иваници, Зайечар, Връшец, Враня, Панчево, Сокобаня, Валев и в много други общини, съобщава Бета. "Непрекъснато се спори дали това са граждански или политически протести? Това са общонародни протести. Умолявам Ви, на 13-ти април целият Нови Сад трява да отиде в Белград. Няма връщане назад докато не постигнем целта си! Длъжни сме всички да излезем и да кажем - Стига! Вучич, твоето време изтече! Събирай си багажа", каза по време на протеста в Нови Сад известният журналист Сърджан Шкоро. В протеста участваха и над 150 студенти.

Вече три месеца, всяка събота, продължават протестните походи в Белград под мотото "Един от пет милиона" с многобройни критики към властта, а основното искане е оставката на сръбския президент Александър Вучич. Това мото се роди след като Вучич заяви, че дори 5 милиона души да излязат на протест по улиците, той няма да подаде оставка. Гражданите изразяват своето голямо недоволство и от работата на обществените медии в Сърбия.

Всеки петък и събота те повтарят и исканията си да бъдат открити извършителите и поръчителите на убийството на Оливер Иванович, лидер на СДП от Косово, нападателите на Борко Стефанович, лидер на сръбската левица, както и да бъдат преследвани извършителите и на други престъпления. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.