Историите на самотна майка, страдаща от заболяването и коментарът на артдиректора на списание "EVA" в "Събуди се"

Самотна майка, болна от множествена склероза, отглежда трите си деца само с инвалидна пенсия. Силвия научава диагнозата си на 19-годишна възраст, а в момента е на 45. Живее с момчетата си на 13 и 14-годишна възраст в жилище без ток. От 2015 година е неподвижна, когато получава два пристъпа. Доходите на семейството са в размер на 350 лева.

Споделя, че семейството й се отрекло от нея. Четиричленното семейство живее на свещи и на сухи храни. На помощ на самотната майка се притекла Даниела, също страда от това заболяване. Работи за фондация за множествената склероза, която поддържа „Зелен телефон” за хора, които са в същото положение като Силвия.

Да победиш непобедимото: Документален филм оборва теорията за множествената склероза

„Проблемът на Силвия е, че в момента тя е в социален дом. Настанена с общинска заповед. Борим се за тях. В момента е спрян токът при тях. Няма законово решение да й бъде платен наемът на жилището. Те нямат средства, с които да го платят.  Социалните служби са информирани за проблема. Неколкократно са направени дарителски акции в общността”, обясни тя и допълни, че „Зеленият телефон” е създаден, за да може хората, страдащи от тази болест да може да говорят безплатно и да съобщават за проблемите си и съответно да се оказва съдействие.

Американец живее 23 г. с множествена склероза, без да приема лекарства

"Силвия е достигнала до такова състояние, че има нужда от много сериозна нужда от външна подкрепа. Подкрепа, която да дойде първо от страна на  хората,  второ от страна на институциите. Много години са минали от деня, в който тя е чула диагнозата. Тя не е направила някакви адекватни действия, за да промени начина си на живот”, коментира в студиото на "Събуди се" Биляна Савова, артдиректор на списание „EVA” и основател на фондация „Мога сам”. Тя допълни, че има много противоречиви мнения дали множествена склероза влияе негативно на бременнността на една жена. Има жени, които са се подобрили, но има и такива, които се влошават.

По думите й, както при нея, така и при много други хора с това заболяване, докато то не се прояви те не съобщават за него."Човек трябва да търси причината в себе си, да започне промяна. Хората са се отрекли от тях, защото самите те са се отрекли от себе си", коментира артдиректорът на списание "EVA".

„Липсва отношението на държавата към хората, които имат това заболяване. То идва като червена лампа, която трябва да ни накара да поискаме промяна.”, заключи Савова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.