Тя бе осъдена заради незаконно предоставяне на апартамент на бавачка на внука си

Апелативният съд в Белград анулира присъдата на съпругата на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич Мира Маркович, предаде БГНЕС. През юни миналата година тя бе осъдена на една година затвор по обвинение, че през 2000 г. е „повлияла на правителствена комисия за незаконно предоставяне на апартамент на бавачка на внука си“.

Протестите в Белград през погледа на Сръбската телевизия

Апелативният съд постановява, че присъдата на Маркович е постановена в нарушение на съществуващото наказателно законодателство. Това става точно 20 години след началото на бомбардировките на НАТО над бивша Югославия заради кръвопролитията и етническото прочистване в Косово, за което тя също носи отговорност.

Миряна „Мира“ Маркович не присъства на произнасянето на присъдата, както и на решението на Апелативния съд. Тя се издирва от Интерпол и нейното местоположение, както и това на сина й Марко, е неизвестно. Мира Маркович дори не присъства на погребението на своя съпруг през 2006 г.

Застреляха един от адвокатите на Слободан Милошевич

Тя беше лидер на партията Югославска левица, верен съюзник в престъпленията срещу човечеството на нейния съпруг Слободан Милошевич по време на кървавите войни в бивша Югославия /1991-1999 г./.

Мира Маркович е смятана за отговорна за убийството на бившия сръбски премиер Петър Стамболич, който е един от политиците издигнали през 80-те години на миналия век Слободан Милошевич, както и на журналиста и защитник на свободното слово Славко Чурувия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.