Утре наши превозвачи протестират в Страсбург

Български превозвачи излизат на масов протест пред Европейския парламент в Страсбург утре. По същото време в залата ще се разглежда така нареченият пакет "Мобилност". Вчера беше направен опит правилата за превозваческите фирми да бъдат отложени, но двама български евродепутати не успяха да стигнат навреме за гласуването.

Единият депутат, който не успя да гласува за отлагането на законопроекта, е Неджми Али. Наложило му се да остане в България по семейни причини. Вторият е Светослав Малинов. Тръгнал, но не стигнал навреме.

ЕП реши: Пакетът "Мобилност" ще се гласува в сряда

"Имаше срив в компютърната диспечерска система във Франкфурт. Бяхме блокирани.  Закъсняха десетки полети. Аз бях с може би над 100 евродепутати на летището, които също закъсняха”, обясни Светослав Малинов.

Николай Бареков бил в залата, но решил съзнателно да не участва. Защото пакетът "Макрон" всъщност бил от полза за българските шофьори. "Разговарях по инициатива на премиера Борисов рано тази сутрин. Информирах го за моята позиция. Той знае каква е моята позиция и мисля, че е съгласен с нея. Ултиматум, който аз поставям, ако гласът ми е златен  - 20% незабавно увеличение на заплатите  на хората, които работят в тежките камиони на България. Аз летях в самолета с г-н Малинов  и трябва да ви кажа, че аз бях в залата. Как така той не е стигнал? Много странно”, коментира Бареков.

ЕП гласува дали да разглежда пакета „Мобилност” утре

Малинов потвърди, че са пътували заедно, но дошъл в Страсбург по-късно.

Финалът - 156 депутати гласуваха „за” това пакетът "Макрон" да влезе за обсъждане. Гласовете "против" бяха 154. В нов опит да се осуети приемането на новите правила, превозвачи свикват протест.

„Утре предстои протестът на превозвачите ни. Но забележете – тези хора  ще си платят от джобовете парите, за да наемат самолет. А на европейските представители, на които парламентът им плаща, за да бъдат на работа, не са на работа. Това е много показателно”, коментира Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО.

Малинов за пакета "Макрон": Ще се опитаме да предизвикаме тежко гласуване

Пред парламента се очаква да има шофьори и шефове на транспортни фирми. Позволено е да закарат един камион, като има закани дори, че ще го запалят. Според транспортния министър Росен Желязков  в момента тече много активна мобилизация сред нашите евродепутати и кампания преди утрешното гласуване. „Сутринта изпратих писмо до колегите министри с настойчиво искане да мотивират своите представители в ЕП”, обясни министърът на транспорта.

Желязков призна, че можеше всичко да свърши още вчера, ако не ни липсваха двата гласа. „Примерно литовската делегация, която е част от нашата група, пък не успя да отиде на заседанието заради проблеми с трафика. Но литовците взаимно не се упрекват”, заяви той. Според Желязков никога не е имало такова разделение между държавите в евросъйюза, както има сега за пакета „Макрон”.

СРЕЩУ ПАКЕТА "МОБИЛНОСТ": Българските превозвачи се вдигат на протест в Страсбург и в София

По-рано днес председателят на ЕП Антонио Таяни съобщи, че утре може да се гласува за падане на пакета въобще. Според него по отношение на пакета има правна неяснота, след като 2/3 от текстовете са отхвърлени от транспортната комисия. Ето защо пленарната зала ще гласува, че вкараният текст не е приемлив, след като не е одобрен от нея.

А нашите представители в ЕП са решили да посрещнат всички влизащи в пленарната зала с брошура. А ако се стигне до гласуване те ще оспорват всяка една точка от спорния пакет и ще поискат текстът в брошурата да бъде преведен на всички езици.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.