Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков определи днешното решение като "една от най-големите грешки"

Европейският парламент реши да остави без промяна дневния си ред и да обсъди и гласува в сряда предложените промени в правилата за международните пътни превози, станали известни като "поправката "Макрон". Предложението за гласуване на пакета "Мобилност" беше прието с 156 срещу 154 гласа при трима отсъстващи от зала български евродепутати - Неджми Али,
Светослав Малинов и Николай Бареков. Пред 

„Бесен съм, защото с два гласа можехме да решим проблем на половин Европа. Загубихме нашия мач в последната секунда на продължението”, коментира транспортният министър Росен Желязков. Той бе категоричен, че "поправката "Макрон" няма бъдеще. "Това пакетче няма да мине", каза още Желязков. И допълни, че за гласуването в сряда очаква "пълна мобилизация" на нашите представители в ЕП.

В понеделник противниците на пакета опитаха да приложат и парламентарни трикове като този да вкарат над 1000 поправки, което да обезмисли дебата и гласуването.

Председателят на ЕП Антонио Таяни съобщи, че най-рано във вторник следобед евродепутатите ще разполагат с превод на всички близо 2000 предложения за промени в изготвените от транспортната комисия текстове. Засега те не са публикувани дори на английски език.

 

СРЕЩУ ПАКЕТА "МОБИЛНОСТ": България - готова да заведе дело в съда на ЕС

При гласуването на промените пленарната зала трябва да се произнесе текст по текст. Евродепутати отбелязаха, че се преследват единствено политически цели, щом досега в транспортната комисия не е било постигнато съгласие. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков определи днешното решение като "една от най-големите грешки" и коментира, че гласуването в сряда ще бъде "хвърляне на зарове".

При гласуването на пакета "Мобилност" в сряда се очаква български превозвачи да се съберат на протест пред сградата на Европарламента. Ако все пак бъде приет, той може да се върне в зала за последната сесия през април, а през това време ще се доуточнява с останалите две европейски интитуции - Съветът и Комисията, които го подкрепят.

Репортери: Антоанета Николова; Десислава Георгиева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.