Причината - лекарите отказали домашно посещение

Пореден абсурд в здравната система. Парализирана жена с няколко инсулта и инфаркта трябваше да пропътува 80 км, за да се яви пред ТЕЛК комисия за преосвидетелстване. Причината - лекарите отказали домашно посещение.

На носилка, напълно неподвижна и почти неадекватна Вангелия Стойкова пристига в Благоевград, за да си уреди документите за ТЕЛК. Стоте си процента инвалидност жената узаконява след мъчително пътуване и болезнено пренасяне от носилка на носилка до лекарския кабинет.

Асистентска помощ от 15 до 168 часа месечно за хората с увреждания

"В линейката все едно ме заковаха на седалката – не мърдах нито наляво, нито надясно. В колата не ми беше толкова трудно. Беше много студено", разказва Вангелия Костова.

Оказва се, че лекарите не могли да посетят Вангелия в дома й, защото били много натоварени. Ако тръгнели за село Рупите, трябвало да оставят за цял ден останалите си пациенти.

Но с това мъките на жената не свършили. В Благоевград лекарите от ТЕЛК комисията обяснили, че няма как да слязат при линейката, за да прегледат жената, а трябвало тя да се качи при тях.

В кабинета прегледът минал буквално за минути и документът бил готов. 

"Просто е грозно, неуважително, защото тук вътре не я попитаха как се казва, камо ли нещо друго.Това е дори някакво безразличие, едва ли не преглеждат кукли, а не пациенти или тежко болни хора", заяви дъщерята на Евангелия Аксиния Костова.

А 130 лева за частната линейка, транспортирала Вангелия, ще останат за сметка на възрастното семейство.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.