Какво показват резултатите от проучване на "Алфа Рисърч"

„Ние не можем да измерим точния принос на тези разкрития. 80% от избирателите на БСП са готови да участват в евровота, докато при ГЕРБ те са 66%, а при СДС 1/4. Не може към момента да се уточни щетата в доверието сред избирателите на социалистите. Ако има някаква щета, тя е че те не привличат нови избиратели". Това каза социологът Боряна Димитрова в ефира на "Здравей България" в коментар на темата с имотите на властта. Данните, които цитира, са базирани на проучване на "Алфа Рисърч", проведено изследване в периода 22 – 26 март сред 1013 анкетирани, което показва дали е загубено доверието към политическите партии и институциите след „Апартаментгейт”.  

"Алфа рисърч": Разликата в електоралната подкрепа между ГЕРБ и БСП се стопява

Димитрова смята, че този скандал "тегли надолу" и правителството, и премиера, и управляващата партия. "Имаме за едно тримесечие немалък ръст на неодобрението”, добави Димитрова. Тя смята, че загубата на доверие се е натрупвала с времето, а скандалът с апартаментите е просто „искра”.

„Това е регулярното проучване на "Алфра Рисърч". От години провеждаме 3-месечни проучвания и този път имахме изследователския шанс, но от друга страна - социалния малшанс да попаднем в "окото на бурята". Ние сме измерили пиковите нагласи в разгара на скандала”, допълни анализаторът.

ГРАФИКИ И ПОДРОБНОСТИ ОТ ПРОУЧВАНЕТО ВИЖТЕ ТУК.

„Въпросът, който трябва да си зададем, е кой избира КПКОНПИ. Когато това се случи, хората ще насочат вниманието си към парламента, към предлагането”. Така тя отговори на въпроса какво ще стане, ако се окаже, че проверяващият скандала с "Артекс" – шефът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, има проблем със собствената си имотна декларация и е заявил по-малко от това, което притежава.

Димитрова съобщи, че 10,3% смятат, че няма проблем при добиването на апартаментите и това е единствено предизборна атака от страна на опозицията. 47,3% от избирателите на ГЕРБ също стоят на тази позиция. Според нея това е по-скоро цялостна „човешка”, отколкото политическа оценка.

Данните сочат, че подкрепата за партиите сред решилите да гласуват на евроизборите са 33,9% за ГЕРБ, 33.4% за БСП, 10.6% за ДПС и 5,1% за „Демократична България”. 

Около 35 на сто от имащите право на глас са заявили желание да го упражнят.

Според социолога политически скандали като този с имотите на властта винаги се отразявали най-сериозно на хората на изборни длъжности. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Цитираните данни са базирани на проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 22 – 26 март сред 1013 анкетирани.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.