Двете страни изразиха задоволство от високото ниво на стратегическо партньорство между България и САЩ

Заместник-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе две срещи във Вашингтон с представители на законодателната власт в САЩ. Тя разговаря с Рон Джонсън, председател на Комисията по вътрешна сигурност в Сената и председател на подкомисията за Европа и регионално сътрудничество в областта на сигурността към Комисията за външни отношения в Сената, и с Майкъл Макюл, лидер на републиканците в Комисията по външни работи в Камарата на представителите.

„Бих искала да подчертая отличното сътрудничество между България и САЩ и увеличаването на спектъра на сфери, в които тече нашият двустранен диалог“, заяви министър Захариева по време на срещата с Рон Джонсън. Двете страни изразиха задоволство от високото ниво на стратегическо партньорство между България и САЩ и подчертаха взаимното желание диалогът да продължи.

Главният прокурор на САЩ: Работим отлично с България

Сред основните теми на разговора беше въпросът за включване на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания, доброто сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, преговорите за получаване на покана за членство на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), сключване на Социална спогодба между двете държави, както и партньорство в областта енергийната сигурност.

Екатерина Захариева открои усилията на България за европейска интеграция на страните от Западните Балкани, която бе сред основните приоритети на приключилото успешно българско председателство на Съвета на ЕС. Тя благодари на сенатор Джонсън за неговата ангажираност с проблемите на нашия регион.

“Изискваше се голям кураж за договора между Северна Македония и Гърция, приветствам и решаването на въпроса с границата между Косово и Черна гора, надяваме се да продължи диалогът Белград - Прищина”, заяви сенатор Джонсън.

“Всички тези процеси на Балканите започнаха с договора за приятелство между София и Скопие, който даде първи пример, че на Балканите може да решаваме сами проблемите си”, каза вицепремиерът Захариева.

Двамата обсъдиха редица актуални проблеми на региона в контекста на общата сигурност и ролята на НАТО, борбата с дезинформацията и евроскептицизма.

„Щастлива съм, че страната ни се разглежда като солиден и доверен партньор в региона на Балканите, както и в Централна и Източна Европа по въпросите, свързани с отбрана, колективната сигурност и енергетиката. България се утвърждава като незаобиколим фактор по пътя на гарантиране на принципите на евроатлантическата политика и демокрацията в глобален мащаб", заяви Захариева пред конгресмена Макюл. Тя го информира, че натискът по границата ни с Турция е нулев благодарение на предпазното съоръжение и съвременните средства за наблюдение на движението на хора в граничните райони.

“САЩ имат какво да научат от България”, сподели конгресменът Макюл и разказа за проблемите с охраната на границата между САЩ и Мексико.

Захариева и Макюл обсъдиха ситуацията в Сирия, кризата във Венецуела, Иран и други актуални въпроси от международния дневен ред.

България иска отпадане на визите и социална спогодба със САЩ

Екатерина Захариева постави пред законодателите въпроса с включването на България в програмата за безвизови пътувания, като подчерта, че процентът на откази за американски визи е спаднал с повече от три на сто, а процентът на просрочие на визите за български граждани е едва 1.5 %, което страната ни ще настоява да влезе в критериите за отпадането на стикерите  за притежатели на български паспорти. 

В рамките на двустранните срещи на министър Захариева във Вашингтон беше обсъдена и друга важна за страна ни тема – социалната спогодба. Българо-американското сътрудничество в областта на труда и социалната политика се осъществява въз основа на Меморандум за сътрудничество между Департамента по труда на САЩ и Министерството на труда и социалната политика.

През 2009 г. е подписано частично двустранно споразумение, с което е премахнато изискването за българските граждани, получаващи пенсия, да пътуват до САЩ на всеки шест месеца за период от 30 дни (в противен случай е било прекратявано изплащането на пенсия). Сега страната ни очаква администрацията на САЩ да предложи конкретни стъпки за започване на преговорите за подписването на документа.

По отношение на кандидатурата на България за членство в ОИСР министър Захариева запозна домакините си с консолидацията и вътрешните стъпки в страната ни. „България очаква да получи конкретна дата за започване на преговори за присъединяване към ОИСР във възможно най-кратък срок. Такава покана допълнително ще ни амбицира в нашите усилия за постигане на стандартите на ОИСР и ще е добър знак за партньорите“, подчерта заместник-министър председателят.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.