Панов и Цацаров в спор по предложението за нов закон, който да регламентира кой и как да разследва именно тях

Напрежение по върховете в съдебната власт. Председателят на Върховния касационен съд атакува директно главния прокурор, като заяви, че ключови държавни институции са завладени от частни интереси. Панов и Цацаров се сблъскаха и по предложението за нов закон, който да регламентира кой и как да разследва именно тях.

На трибуната на правото Лозан Панов и Сотир Цацаров драстично се разминаха в мнението си кога може да се прекратява предсрочно мандатът им. 

„Оставам с впечатлението, че се търси по-скоро основание, а не се търсят законови предпоставки”, заяви Лозан Панов.

Цацаров разпореди ревизия на имотни сделки на трима от съдебната власт (ОБЗОР)

„Не става дума за предсрочно прекратяване, става дума за механизъм за дисциплинарна отговорност и обвинение в случай на разследване, за което ЕК настоява”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Независимостта на съдебната система е под въпрос, а битката за правото е в последната си фаза, твърди Лозан Панов.

Панов против предложението за разследване на "тримата големи" в съдебната система

„В нивата на българското право навлязоха бесни глигани, които обръщат от корен отдавна посятото. Мракобесните време в българското правосъдие тепърва предстоят, защото главният прокурор Цацаров вече се е прицелил в креслото на главния инспектор. Тя ще се превърне в поредното завоевание на олигархични интереси”, заяви Панов.

По-рано през деня заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви в телевизионно интервю, че ако някой иска да е политик, трябва да си направи партия. Според Лозан Панов спазването на Конституцията се е превърнало в политически въпрос.

„Изпратили сме в парламента да ни представляват хора, които дори не искат да имат допир със съседите си и за тази цел си купуват отделен асансьор”, заяви Панов.

„Лозан Панов като гражданин има право на мнение, но не го споделям”, заяви Христиан Митев, Парламентарна комисия по правни въпроси.

„Нямам самочувствието да коментирам моралния стожер в обществото, само ще ви напомня, че господинът даже няма самочувствие да застане пред нас да защити собствения си доклад”, заяви Хамид Хамид от ДПС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

Редактор: Ина Григорова