Порошенко и Зеленски ще говорят от различни сцени на предизборните дебати

Кандидатът за президент на Украйна Володимир Зеленски съобщи във видеообръщение, че по време на утрешните си предизборни дебати с настоящия държавен глава Петро Порошенко на стадион "Олимпийски" в Киев двамата ще говорят от различни сцени, пише "Коммерсант". 
Симпатизантите на Порошенко и на Зеленски най-вероятно ще бъдат групирани в различни сектори на стадиона - не само като мярка за сигурност, но и като допълнителен агитационен похват с оглед втория изборен тур в неделя, предполага украинският политолог Михайло Погребински, предаде БТА.

"При свободен достъп на стадиона ще се съберат достатъчно хора, настроени срещу президента, за да го освиркат при първа възможност. Разбираемо е, че Петро Порошенко иска да се раздалечи от неясно кого и да доведе своя публика, хора порядъчни, заети в бюджетния сектор или националисти, които са на негова страна", коментира експертът. Междувременно националната телевизия на Украйна също подготвя студио за дебати, напомня изданието споровете между двамата фаворити за мястото и датата на срещата. Шоу ще има при всяко положение, уверили телевизионерите пред радио "Комерсант плюс".
"Газета" цитира бившата премиерка на Украйна Юлия Тимошенко, водач на партия "Баткившчина" - според нея "математиката на големите числа" сочи, че комикът Зеленски ще спечели президентския пост.

Ще остане ли Порошенко президент на Украйна?

"Налага се вече да мислим как да живеем оттук нататък", написа във Facebook Тимошенко, която не успя да се класира за втория тур. Тя подчерта, че "далеч по-ценно нещо" от изборите е да се запази "дружбата" и "обичта" между жителите на Украйна. 

Олександра Кужел, депутатка в украинския парламент от партията на Тимошенко, отправи остри критики срещу Порошенко и заяви, че изпитва срам за президентската институция в негово лице, пише "Известия".

"За мен той ще си остане до живот човек, който помита всичко по пътя си. Той разруши в Украйнавсичко, което бе възможно. Не вярвам на нито една негова дума", каза тя пред украинската телевизия "НюзУан". Депутатката предупреди, че "ако има някаква провокация (утре на киевския стадион, б. р.), то ще е само от негова страна" - на Порошенко.

Зеленски спечели първия тур на 31 март с 3024 на сто от гласовете, а Порошенко остана втори с 15,95 процента. А според допитванията преди втория тур Зеленски изпреварва сегашния президент почти тройно, изтъква руският сенатор Алексей Пушков, цитиран в "Свободная пресса".
"Анкета в Украйна: за Зеленски 72,2 процента, за Порошенко - 25,4 на сто. Невероятно е при толкова голяма разлика според всички анкети Порошенко да настигне Зеленски. Невероятно е той да изтръгне победа, дори ако използва административния ресурс. Пък и сега, играеш ли на негова страна, все едно си слагаш главата в торбата", коментира в Twitter московският политик.

Киевски съд оправомощи Порошенко да контролира превоза на избирателните бюлетини чрез Службата за сигурност на Украйна, информира руският електронен в. "Лайф", като се позовава на украинския сайт "Страна".

Порошенко знае български и обеща да научи и унгарски

Съдът задължи всяка изборна комисия да осигури присъствие на агенти от спецслужбата при превозването на бюлетините и "да вкара изцяло подконтролната на Порошенко ССУ в състава си, който има пълен достъп до сървърите", разказва Богдан Василюк от обществената организация "Център за контрол на предизборните програми", която се кани да обжалва съдебното решение.
Петро Порошенко инвестира в кампанията си за втория тур - от 7 до 13 април, двойно повече средства от съперника си Зеленски. Украинският лидер похарчи за агитация 100 милиона гривни (близо 6,5 млн. лева, б. р.), а опонентът му - 44,6 милиона (2,9 млн. лв.), съобщава "Лента", като се позовава на украинското обществено сдружение "Честно".
Порошенко финансира кампанията си сам, а за тази на Зеленски плаща неговата партия "Слуга на народа". С оглед разходите за първия тур сегашният президент вече е изразходвал за агитация над 500 милиона гривни (32,4 млн. лв.), а шоуменът - 147 милиона гривни (9,5 млн. лв.). Повечето средства отиват за телевизионна реклама, уточнява обществената организация.
Щабът на Володимир Зеленски не е сключвал никакви споразумения с американски лобистки компании или агенции, които да организират посещение на кандидата в САЩ. Това заявява екипът му във Facebook, пише "Ведомости".

Порошенко предложи на Меркел украински газ вместо "Северен поток-2"

Опровержението се появи, след като Интерфакс обърна внимание на договор за 60 хил. долара между Зеленски и група лобисти от САЩ - "Сигнал груп консалтинг" (Signal Group Consulting), публикуван на сайта на американското правосъдно министерство, уточнява всекидневникът.
Украинският олигарх Игор Коломойски заяви, че след победата на Зеленски ще се върне в страната, отбелязва онлайн изданието"Нюз".

Според агенция УНИАН олигархът, изпаднал в немилост, планирал скоро да се върне в родината, но отложил връщането си заради "острите политически борби". Украински медии неведнъж са го наричали покровител на Зеленски; според тях точно Коломойски спонсорира предизборната му кампания. Самият актьор отрича да поддържа връзки с бизнесмена беглец, напомня "Нюз".
Съпругата на Зеленски Елена припомни в интервю за украинския сайт "Апостроф" упреците към нейния мъж, че няма политически опит, пише "РБК".
"Знания и опит обаче се трупат - заяви тя. - През всичките последни месеци той правеше точно това, по цели дни се консултира с експерти." По думите й, в момента Зеленски минава същинско "новобранско обучение".

Московският публицист Иля Клишин коментира във "Ведомости" оживените дискусии по повод изборите в Украйна, разгорели се в руското обществено пространство. "Жителите на Русия дотам са се затъжили за истински конкурентни избори, в които до края не е ясно кой ще спечели, че от отчаяние стават фенове на украински политици", констатира аналитикът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.